Herrfotboll och damfotboll

Jag läser en intervju med Turbine Potsdams tränare Bernd Schröder i den tyska vänstertidningen taz. Schröder har tränat Potsdam sedan 1971 (!!) och är numera 65 år gammal. 

Han tycker att "produkten" damfotboll är inte tillräckligt attraktivt. Spelet i landslaget och Bundesliga är bra, men det är ganska dåligt i de nedre klasserna i Tyskland, säger Schröder. Han tycker att damfotboll är en annan idrott än herrfotboll. Damfotboll måste vara annorlunda för att locka mer publik och medierna. I damfotbollen knyts tekniskt kunnande och taktiskt kunnande ihop medan herrfotbollen under VM 2006 visade att det bara handlar om olika spelsystem. Inom damfotbollen vill man göra så många mål som möjligt, fortsätter Schröder, till skillnad från herrfotbollen där segern betyder allt.

Naturligtvis är det samma idrott. Men jag jämför inte män och kvinnor. Det finns ingen mening att fundera på om Umeå IK skulle kunna klara sig i div. 3 herrar eller inte. Helt absurt. Jag funderar inte heller på om kvinnliga boxare som den tyska världsmästaren Regina Halmich skulle ha en chans mot herrar i en lägre viktklass. Helt meningslöst.

Nej, fotboll heter idrotten och skillnaden mellan herrarna och damerna är för det första fysiken och för det andra förutsättningarna. De är helt annorlunda och det tar tid att ändra på detta.





Kommentarer
Postat av: Patricia Klinteberg

Godmorgon! Ha en bra dag! :)

Postat av: Uffe

Bra talat (eller skrivet), Rainer. Kunde inte ha sagt det bättre själv [:)]. Nej, alla jämförelser mellan manlig och kvinnlig idrott är meningslösa, så länge vi håller oss till anatomiska skillnader eller fysisk styrka. Låt herrar och damer ha sina revir ifred, men låt dem tävla med/mot varandra i de sportgrenar där förhållandena känns mer rättvisa. Mixed i tennis eller badminton (Hallå, Börjesson) är ett perfekt exempel på detta.
Tack för ditt underhållande och tankeväckande bloggande!

2007-09-25 @ 13:17:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback