VM höll hög klass

Nu är damernas femte fotbolls-VM över.

Tyskland försvarade sin titel och tittar man om 10 år på målskillnaden 22:0  med fem vunna matcher och en oavgjort kan man tro att det gick som på räls.

Det finns kanska några som tycker att Tyskland hade tur. Tur med lottningen, tur när Nordkorea höll på att kvittera och Angerer storräddade medan Renate Lingor bara minuten senare gjorde 2:0. Tur när Trine Rönning gjorde självmål bara några minuter före pausvilan i semifinalen. Tur att Danielas skott träffade bara stolpen.

Men Tyskland gjorde hela tiden det de kan. Slita för varandra i defensiven och spela upp bollen på ytterkanterna till Melanie Behringer eller Kerstin Garefrekes eller genom mitten med Birgit Prinz och Sandra Smisek, anfallsparet som även spelar ihop i Frankfurt. Finalens överlägset bästa på tysk sida var dock Nadine Angerer och mittbacken Annike Krahn.

Att Marta brände straffen ska man inte tänka så mycket på. Det finns så många stora fotbollsspelare som har bränt straffar i avgörande situationer, David Beckham, Roberto Baggio, Lothar Matthäus... Jag kände nästan att Angerer skulle rädda bollen, pressen på Marta, som trots allt är bara 21 år, måste varit otroligt stort. Kanske borde nån annan, Daniela eller Formiga, tagit straffen. Kanske...

Turneringens överraskningslag var för mig Australien som spelade in sig i världseliten och som kunde skaka Brasilien några minuter innan Cristiane återställde ordningen.

Turneringens besvikelse säkert USA som var storfavorit precis som Brasilien i förra årets herr-VM i Tyskland. Vist vann USA bronsmedaljen, men de övertygade inte. I semifinalen bytte tränaren ut förstemålvakten Hope Solo som kritiserade tränarens beslut vilket ledde till att hon inte ens fick ta emot bronset i Shanghai.

Turneringens vackraste mål, och det gjordes många vackra mål, gjorde Marta när hon pricksköt 4:0 mot USA på ett sätt som bara hon kan göra mål. En klassiker redan nu.

Sveriges insats då. Sorti ur gruppspelet och svenska journalister som Johan Esk och Jennifer Wegerup som är eniga om att Sveriges tid som topplag är förbi. Esk påstår till och med att vi får vänja oss att svenskorna åker hem när slutspelet börjar de närmaste åren.

Nej, det tror jag inte. Visst hade man hoppats på avancemang och kvartsfinal mot Tyskland, hur hade det gått?

Och det var inte bara en kvart mot Nigeria som hindrade Sverige att gå hela vägen till Shanghai. Passningsspelet och målchanserna måste man jobba på de närmaste åren och jag hoppas på en gemensam satsning på detta i landslaget och i allsvenskan.

Insatsen mot Nordkorea var det inget fel på. Lotta Schelin visade för första gången att hon även i tuffa och svåra lägen kan prestera, hennes 2-1 efter Victoria Svenssons drömpass är en av turneringens snyggaste mål. Hela laget var mycket bra mot Nordkorea och det är det man ska bygga vidare på. Inte förneka brister som finns, där man måste jobba på. Men precis som Marta sa efter finalen i dag: Hakan upp och vidare. Jag har ingen anledning att tro att OS i Peking spelas utan Sverige. Matcherna mot Danmark ska föras i den anda som Nordkorea-matchen spelades.

Mediernas bevakning var suveränt bra för damfotbollen. De svenska tidningarna skrev väldigt mycket så länge Sverige var med och först efter sortin tog Herrallsvenskan och Elitserien i hockey mer och mer över. TV4 ka få en eloge för sin intensiva bevakning. I Tyskland tittade så många på damfotboll att ZDF beslutade att visa även matchen om bronsmedaljen mellan Norge och USA live. Jag vet inte hur många som tittade på finalen i dag, men det har säkert varit flera miljoner.

Den 30 oktober röstar FIFA fram värdnationen för nästa VM 2011 - och en del talar för att det blir titelförsvararen Tyskland som får värdskapet. Innan dess spelas dock EM i Finland 2009.

Målvakterna kritiserades, bara Nadine Angerer gjorde inget fel alls, några gjorde riktiga tavlor som ledde till mål. Ska tjejer spela på mindre mål? Nadine Angerers storräddning när hon flög i högre krysset och tog Brasiliens frispark i dag visade att tjejer har inga problem att klara sig på 7,32 m. Men säkert lär målvaktstränarna jobba hård de närmaste fyra åren för att förbättra spelet och förhindra enkla fel.

Det och mycket annat kommer att bli ännu bätre. Jag hoppas dock att tjejerna också i fortsättningen vill göra mål, mål, mål. 13 matcher i förra årets herr-VM slutade 1:0. I dam-VM var det bara matchen mellan Norge och Kina som slutade 1:0. 

Det var en bra turnering med de tvä bästa lagen i final. Bra reklam för damfotbollen som fortsätter att växa. Och kanske stannar Marta i Umeå och fortsätter roa oss med sitt härliga spel. Om hon hade avgjort även VM-finalen, vem vet.

Det är mitt sista inlägg här.

Har varit en ära att få skriva här efter 15 kvinnor med hundratals landskamer från Lotta till Anette. Och hoppas vi syns och hörs här eller där och förhoppningsvis nästa söndag på Kanalplan när Hammarby möter QBIK i Damallsvenskan. Den är tillbaka på allvar och jag hoppas att många kommer till de sista fyra omgångarna.





Ikväll: VM-sammanfattningen

Sista dagen på bloggen för min del. Försökte logga in mig på NRK:s nett-tv sida för att titta på Norge - USA, men det fungerade inte, varken på Opera, Mozilla eller IE. Istället fick jag då kolla på FIFA:s hemsida.

Norge verkade inte ha någon chans mot ett troligen taggad USA. Amerikanskorna leder med 4:1 efter två mål av Abby Wambach, Chalupny och O*Reilly. Ragnhild G gjorde Norges tröstmål.

Om en timme är det final.

Ikväll skriver jag min mycket personliga VM-sammanfattning här på bloggen.

Hope Solo inte med mot Norge

USA:s tränare Greg Ryan sa i dag på en presskonferens att Hope Solo "is not going to attend the match on Sunday", betyder alltså hon kommer inte ens att finnas på arenan. Hårda bud för den 26-åriga målvakten som efter förlusten mot Brasilien hade offentligt kritiserat tränaren att låta stå Briana Scurry istället för henne.

Enligt Ryan har Solo bett om ursäkt, men Ryan säger att det räcker inte. Hon måste nu bevisa
sin lojalitet mot laget varje dag i framtiden.

I dagens nätdominerade värld kan tusentals supportrar tycka till och ganska många har redan gjort det på
Hope Solos My-Space-sida. Hope själv skriver där i ett uttalande att hon aldrig menade att attackera Scurry 
och att hon befinner sig i en uppförsbacke. Redan nu fick hon ta en del konsekevenser 
och hon tackar alla som stöder 
henne. 445 svar har hon fått, de flesta positiva.

Den amerikanska pressen kritiserar framför allt hennes tränare för det felaktiga beslutet att låta Scurry stå istället för Solo. Om man är lite cyniskt lagd skulle man kunna påstå att Solo-affären är bra för Ryan som kan styra diskussionen bort från hans egna fel.

Cristiane och Hope Solo

Jag tycker om Cristiane. Hon är mycket talangfull, tekniskt skickligt och har en positiv utstrålning. Eller hade? Brasiliens nästan glamourösa seger över USA i går innehöll den där händelsen i första halvleken när både Cristiane och Shannon Boxx ramlade och domaren visade andra gula kortet till Boxx. Gult fick bli rött och Boxx vandrade ensam till omklädningsrummet. Jag tittade ett stort antal gånger på reprisen, rullade fram och tillbaka bilden. Cristiane filmade inte, hon föll verkligen. Men det var hon som trampade på Shannon Boxx fot och det gjorde att båda ramlade. I reprisen sitter Cristiane på gräsmattan och visar domaren två fingrar som om hon ville säga att det här är andra gången hon tog mig. Och bilder från en annan kamera visar hur Cristiane jublar och klappar i händerna när hon förstår att Shannon Boxx kommer att bli utvisad. Mycket dålig stil, hon borde verkligen skämmas för sitt osportsliga uppträdande. Brasilien behövde inte det här. Om jag vore hennes tränare eller ingick i
ledningen skulle jag ta ett allvarligt samtal
med henne. "Damfotbollen förlorade sin oskuld," skrev en (kvinnlig) tysk journalist omdetta vilket är överdriven, men allvarligt var det. Att hon inte behöver sådana utspel visade hennes snygga 3:0 mål.

En annan spelare som lär få problem är amerikanska målvakten Hope Solo. USA:s tränare Greg Ryan valde att sätta henne på bänken i semfinalen och lät 35-åringen Briana Scurry spela. Kanske en matchavgörande felbedömning. Ingen vet hur matchen
skulle ha slutat med Solo och vi såg bara hur besviken hon var på bänken. Efter matchen sa Solo att alla som vet det minsta
om fotboll visste att det var ett stort misstag att byta målvakt. Och tillade att hon skulle tagit bollen på båda Martas mål som blev till 2:0 och 4:0.
Hope Solo har rätt - det var ett stort misstag att "change the winning team". Om man tittar på målvakternas rena yrkesskicklighet finns det ofta inte så hemskt stora skillnader mellan ett landslags första och andra målvakt. Caroline Jönsson är inte klassen bättre än Hedvig Lindahl vågar jag påstå. Lite bättre är hon dock fortfarande och det viktigaste är att hon är samspelad med backlinjen, att försvaret känner sig tryggt när hon finns där bakom. Ett målvaktsbyte som i Sveriges fall kom med Carros skada är alltid en ganska stor förändring. Ett av skälen varför det svenska äventyret gick som det gick och då skyller jag varken på Hedvig eller försvaret, men att bytet ändå leder till en stor omställning, även om den främst är psykologiskt, råder det ingen tvekan om för mig.

Bytet från Solo till Scurry var onödigt. Ryan visade för mycket respekt för motståndaren, han anpassade sig till Brasilien och han gav sitt eget försvar ett tecken. Nej, Hope Solo har rätt att vara arg och besviken.

Men får hon säga det i offentligheten? Det borde hon nog inte göra, det hjälper laget inte heller. Om jag hade en roll i USA skulle jag också ta ett samtal med henne, men inte skulle jag sparka henne ur laget för det hon gjorde. Men eftersom jag inte är med i USA är jag lite rädd att Scurry står också mot Norge, troligen enda sättet för Ryan att visa sin auktoritet.

Marta enastående i ett drömlag

Vilken prestation vi fick uppleva i dag! Martas 4:0 var kanske det snyggaste målet jag nånsin sett av henne och hon har gjort ganska många. Hur hon lyfter bollen över sig själv och motståndaren och rusar fram trots att hon blir dragen i tröjan spelar bort ytterligare en back i rasande fart och lägger in bollen - det är fotboll från en annan planet.

Brasilien demonterade USA som aldrig kom in i spelet. Början var ju lite olyckligt med självmålet, sedan kom Martas 2:0 och sedan utvisningen av Boxx.

En klar missbedömning av den franska domaren. Osportsligt av Cristiane att jubla och inte säga till domaren att detta var ingenting. USA skulle inte vänt matchen och Cristiane som är en så bra fotbollsspelare behöver inte göra så här.

Sen gjorde Cristiane 3:0 och visade vad hon kan och då kom ytterligare en jättemiss. Efter ett inlägg ett solklart hands av Formiga i straffområdet.

4:0 var en godbit, en klassiker redan nu, VM:s vackraste mål hittills. Än så länge har UIK inte gått ut offentligt om målskytten
stannar kvar. Buden kommer troligtvis att stiga nu.

Många kollegor i Tyskland som skriver om damfotboll har aldrig riktigt trott på mig när jag berättade om 21-åringen från Umeå och påstod att hon är den bästa kvinna som någonsin har sparkat mot en boll. Tycker inte att hon är så viktigt eller bra. Överskattad, fick jag höra många gånger. Nu lär de tiga.

Ändå blir det en ganska svårtippad match på söndag. Gary Lineker har sagt nån gång att
fotboll är ett spel för
22 personer som varar i 90 minuter i två halvlekar och att Tyskland alltid vinner på slutet. 
Självförtroendet är det säkert inget fel på 
på båda sidorna nu.  Hoppas att det blir en fotbollsfest utan like och att bästa laget vinner.

 

Morgondimma

Jag  bor nära en fotbollsplan med konstgräs som färdigställdes för en dryg månad sen. När jag öppnar köksfönstret kan jag lyssna på rösterna och skrikandet av de som tränar och spelar där. Jag kan till och med se en bråkdel av den dock inte nu kl. 07.30 torsdagmorgon. Morgondimman är sä tät att sikten upphör efter 20 meter.

"Norge kunde inte stoppa den tyska lagmaskinen i fotbolls-VM", skriver DN som har en liten artikel i SPORT på fjärde sidan. Ska fråga Ariane Hingst när hon kommer tillbaka till Stockholm om hon tycker det är kul att vara en maskindel.

Sista chansen för gänget


"Ja! Ja! Ja! Wir sind im Finale!" Rubriken finns förstås i nätupplagan av BILD-Zeitung. Och i svart-rött och gult. Mer eller mindre chauvinistiskt som BILD är fortsätter de sen att kalla målvakten Nadine Angerer Tysklands "kvinnliga Lehmann". Varför måste man alltid jämföra tjejer med män? Även delar av den svenska pressen gillar att kalla Lotta Schelin damfotbollens Zlatan. Om Lotta liknar nån manlig spelare i sitt spelsätt så har jag alltid tyckt att det är Thierry Henry. Men är Carro Jönsson damfotbollens Andreas Isaksson? Och Marta Ronaldinho? Låt oss sluta med det här. Alla tjejer som utmärker sig i ligan och landslag är ju vanligtvis ganska starka personligheter och behöver inte jämföras med nån annan av motsatt kön för att beskriva dem.

Uppriktigt sagt hade jag före turneringen inte trott att mina landskvinnor skulle nå VM-finalen. Men dagens 3:0 mot Norge var en styrkebesked i särklass. Motståndarna hade hoppats på en rejäl tysk svacka på senare tid. Frankfurt och Potsdam förlorade i Women's Cup förra året mot Kolbotn respektive Bröndby. Algarve Cup, den årliga uppvisningsturneringen i Portugal gav tyskorna tre tunga förluster, värst kanske 0:1 mot Italien i spelet om sjunde platsen.

Men nu står de åter igen i VM-finalen. Målskillnad 19:0. Vem väntar? Guld- eller silvermedaljören i sista OS?

Norskorna hade otur i första halvlek när Birgit Prinz inlägg ledde till ett självmål och Tyskland kunde ännu en gång gå till halvtidsvilan med en ledning, precis som mot Nordkorea. Norge hade otur även i början på andra halvlek när två spelare skadades och tidiga byten fick göras.

I andra halvleken var det i stort sett bara Tyskland. Lika stark i försvaret som i anfallet.

Men ganska många av spelarna lär troligtvis spela sin sista VM-turnering. Målvakten Nadine Angerer som tog över platsen som förste målvakt så sent 
som i juli, fyller 29 i november. 
Djurgårdens Ari Hingst är 28, mittfältarna Renate Lingor är snart 32, Sandra Smisek 30 och Birgit Prinz fyller snart 30. Det är sista chansen för gänget att ta ännu ett VM-guld och ge flick- och damfotbollen i hemlandet ännu en kick.

Vi kommer att se en generationsväxling de närmaste åren. Men återväxten 
är mer än bara godkänd. Visst förlorade
D20-laget i fjolårets VM mot Nordkorea. Men alla tyska ungdomslag visar jämt hög klass. F19-laget blev europamästare i somras på Island och slog England i finalen med 2:0. 

Men jag är övertygad om att även Norge och Sverige kommer att vara med i toppstriden en lång tid framöver. "Säg ingenting", sa Hanna Ljungberg i dag när hon kom till första träningen i Umeå efter Kina-resan. Visst sitter det fortfarande djupt och speciellt för dem som har kanske spelat sin sista VM-turnering. Men de är så professionella att de kommer att klara sig och spela motiverad i damallsvenskan och i Women's Cup för Umeås del. 

Tjejerna här i Sverige kommer att satsa hård för att komma igen. Det är jag säker på. Jag hoppas bara att också mediernas intresse fortsätter och att publiken inte sviker. Samt att flickorna, nästan det viktigaste, trots sortin i gruppspelet lirar fotboll som tidigare och att tillströmningen av nya unga spelare till klubbarna inte minskar.

Det ser ganska bra ut, så länge vi har idoler som Marta, Victoria Svensson, Lotta Schelin och många andra är jag inte rädd.

 







 

Inför Tyskland - Norge

Europas bästa lag möts i morgon i den första VM-semifinalen. Revansch för EM-finalen 2005?

Jag tror nog att det blir en mycket jämn match, kanske den första som går till förlängning. Det blir dagsformen som avgör. Nordby vs Angerer. Prinz vs Gulbrandsen. Lingor vs Stensland. Svenskaspel har Tyskland som favorit. 1,35:1 mot 4,85:1. Bra odds på Norge med andra ord. Och bra att damfotboll finns på spelsidorna. Det leder till en ny målgrupp som åtminstone 
börjat läsa om matcherna. 

Respekten lagen emellan är stor. "Båda sidor vet allt om varandra," sa Sylvia Neid. "Tyskerne virker nervöse", titlar Aftenposten.

Två siffror till slut:

Blir Norge världsmästare får jentene (= tjejerna) 85 000 norska kronor (= 100.400 svenska).

Vinner Tyskland VM-guld får varje spelare 50 000 € (= 459.000 svenska kronor).

Är norrmännen snåla?

Herrfotboll och damfotboll

Jag läser en intervju med Turbine Potsdams tränare Bernd Schröder i den tyska vänstertidningen taz. Schröder har tränat Potsdam sedan 1971 (!!) och är numera 65 år gammal. 

Han tycker att "produkten" damfotboll är inte tillräckligt attraktivt. Spelet i landslaget och Bundesliga är bra, men det är ganska dåligt i de nedre klasserna i Tyskland, säger Schröder. Han tycker att damfotboll är en annan idrott än herrfotboll. Damfotboll måste vara annorlunda för att locka mer publik och medierna. I damfotbollen knyts tekniskt kunnande och taktiskt kunnande ihop medan herrfotbollen under VM 2006 visade att det bara handlar om olika spelsystem. Inom damfotbollen vill man göra så många mål som möjligt, fortsätter Schröder, till skillnad från herrfotbollen där segern betyder allt.

Naturligtvis är det samma idrott. Men jag jämför inte män och kvinnor. Det finns ingen mening att fundera på om Umeå IK skulle kunna klara sig i div. 3 herrar eller inte. Helt absurt. Jag funderar inte heller på om kvinnliga boxare som den tyska världsmästaren Regina Halmich skulle ha en chans mot herrar i en lägre viktklass. Helt meningslöst.

Nej, fotboll heter idrotten och skillnaden mellan herrarna och damerna är för det första fysiken och för det andra förutsättningarna. De är helt annorlunda och det tar tid att ändra på detta.





Djurgården i VM-final

Djurgården damfotboll kommer att vara med i VM-finalen på söndag slog det mig. Antingen blir det Bente Nordby som Norges målvakt eller mittbacken Ari Hingst i Tyskland som spelar final.

Tyskorna är alltid så otroligt fokusserade. Jag läste en intervju med Birgit Prinz i dag där hon fick den kloka frågan vad hon tänker på när man säger Norge till henne. Och hon svarar förstås: Onsdagen, den 26 september, kl. 20 kinesisk tid, Tianjin Olympic Center Stadium.

Förberedelsen har varit väldigt noggrant med flera träningsläger under våren och sommaren. Bara USA, Nordkorea och Kina har lagt ner mer tid.

Det kan inte vara lätt att intervjua Birgit Prinz, tycker jag. Hur kan man slå norskorna? Om vi visste detta skulle vi ha ett mycket bättre facit mot dem, svarar spelaren som har gjort flest mål i fotboll VM:s historia.

Norrmannen Kai-Erik Herlovsen, själv en gång landslagsspelare, har bestämt sig. Hans dotter Isabell är familjens största fotbollsspelare genom tiderna. "Hon har upplevt större saker som 19-åring än jag under hela min karriär," säger en stolt pappa.

Jag ska stänga av datorn här nu och har några ärenden att uträtta. Vad det blev för musik på mobilen? "Under The Iron Sea" med brittiska Keane och ganska mycket Dave Matthews Band eller DMB som man säger i USA. Nästan okänt i Europa, men hur stort som helst i Abby Wambachs hemland.




Söndagkväll

Egentligen borde jag ligga och sova, men jag laddar mobilen med lite ny musik. Har tröttnat på att lyssna vecka in och ut på samma låtar.

Det blir dock varken "Rhythm Drives Me Crazy" eller "Danmarks seje töser". Det är dock ingen neutralitet inför OS-kvalet utan snarare min musiksmak som sätter stopp för båda låtar. 

I morse var Victoria Svensson och fd gästbloggaren Lotta Schelin i TV4:s morgonstudio. De var på ganska bra humör igen, men jag kan tänka mig att det känns fortfarande tungt och är säkert inte lätt att ladda inför Damallsvenskans fyra sista omgångarna. Vickan säger gång på gång att hon ska fundera om hon fortsätter i landslaget nästa år. Jag tycker att hon behövs och hoppas att hon fortsätter och avslutar karriären i landslagströjan först efter några matcher i Peking nästa år.

Nerikes Allehanda i Örebro hade en intervju med Pia Sundhage som var riktigt sjuk inför matchen mot Brasilien. Efter Kinas sorti ur VM har man ju frågat sig om Pia och Marika kommer att fortsätta till OS. Efter jag läst intervjun kan jag tänka mig att åtminstone Pia kommer hem ganska snart. Hon framhåller att det är en väldig fin erfarenhet, men det kan inte vara lätt att arbeta med ett lag som man inte kan prata med och i ett till synes ganska hierarkiskt system. Intervjun finns på
http://www.na.se/artikel.asp?intId=1220516. Hur de än bestämmer sig, hoppas att de trivs med det. Vad jag förstår finns det här hemma två lediga arbetsplatser i Göteborg och Djurgården inför 2008. ..

Hur som helst är det en pionjärinsats de gör som inte kan jämföras med norrmannen Evan Pelleruds engagemang i Kanada.

God natt!


Inga överraskningar

Nej, även kvartsfinalerna 3 och 4 bjöd inte på de stora överraskningarna och gruppsegrarna har gått till semifinalen.

När jag satte mig framför TV:n i morse upptäckte jag att TV4 hade valt att visa matchen mellan Norge och Kina på TV4Sport som jag inte har... Jag har bara SVT 1, SVT2 och TV4 och det känns lite tunt ibland. Men tack vare en länk som jag hittade på den tyska portalen
Womensoccer kunde jag se matchen på NRK:s hemsida på internet. Fanns dock inget helskärmsläge där vilket betydde att matchbilden jag fick var på c:a 10X10 cm...

En kinesisk miss avjorde, vilken instinkt dock av 19-åriga Isabell Herlovsen att satsa på att attackera försvararen. Djurgårdens Bente Nordby utstrålade stor säkerhet i det norska målet och försvarsspelet var det väl inget fel på. Bente kommer nog flytta hem till Norge efter den här säsongen, jag skulle gärna vilja se
en så kaxig anfallare som Herlovsen i Damallsvenskan.

Brasilien dominerade totalt efter 2:0, men sedan slarvade man ordentligt. Inget riktigt tempo av Brasilien, men trots allt detta tvivlade jag aldrig att de skulle vinna. Skönt att Cristiane fick skicka in 3:2. Hon har spelat i Tyskland för Turbine Potsdam och Wolfsburg, men aldrig riktigt kunnat visa samma klass som hon har i landslaget.

VM:s stora positiva överraskning var Australien. Även om de lite tursamt gick till kvartsfinal efter den avgörande kvitteringen mot Kanada under stopptiden så har de spelat med stor hjärta och lyckats skaka favoriter som Norge och Brasilien åtminstone periodvis.

The Matildas som spelarna kallas hemma i Australien har inte spelat en enda dålig match och mest imponerad är jag förstås av 22-åriga Lisa De Vanna. En otrolig snabb spelare med kapaciteten att skapa farliga lägen  ur nästan ingenting.
Lisa har spelat för DoncasterRover Belles i England. Hon har till och med jämförts med 
Maradona i Australien och då gäller det  både talangen och humöret. Tränaren Alistair Edwards i hennes föredetta klubb i Perth intygar att det inte alltid är lätt att jobba med Lisa, men den blott 156 cm långa forwarden är väl ändå en av de mer spännande nya profilerna som uppmärksammades under turneringen. Mer om henne finns i Sydney Morning Herald.

Vem spelar finalen? I fredags skulle jag satsat på Norge - Brasilien, men efter kvartsfinalerna lutar det åt Tyskland - USA. Vad tycker ni?

Presentation av Rainer Fussgänger

Rainer Fussgänger kommer ursprungligen från Tyskland, rättare sagt fotbollsstaden Mönchengladbach och föddes 1962. Har bott i Sverige sedan 1995 och kom till damfotbollen genom en fotoutställning med fotbollsbilder som visades i Umeå. På vernissagen träffade han Marta och Elaine och tyckte att han borde se dem spela nån gång.

Sen dess har det blivit väldigt många allsvenska matcher och en ökande antal matchrapporter, artiklar på damfotboll.com, debuten i Nya Mål nyligen. Han bevakar svensk damfotboll för den tyska portalen womensoccer.de. 

image26

Aldrig nöjd

Ibland förstår jag inte mina landsmän. Tyskarna alltså. Laget gick utan problem till semifinalen i VM, men trots detta är några där hemma inte riktigt nöjda, eftersom man har varit bättre förut. 
Visst hade man tur att Nordkorea inte tog ledningen och vem vet vad som hade hänt om...

Men allting gick tyskornas väg i dag. Kerstin Garefrekes ledningsmål minuten före pausen som var psykologiskt oerhört betydande. Natzes storräddning och nästan direkt efter den Renate Lingors 2:0. Gjorda mål: 16. Insläppta mål: 0. Aldrig tidigare har ett lag nått en semifinal utan att släppa in ett baklängesmål. Då får man vara nöjd, eller hur?

Det slog mig efteråt hur lätt det egentligen gick trots allt. Svenskorna gjorde en jättematch mot Nordkorea, men kom trots allt aldrig nära resultatet de behövde medan världsmästarna hade lite tur och sedan blixtrade till med sitt kunnande några gånger och uppnådde tremålssegern utan att behöva gå till gränsen. Bara tur för Tyskland och otur för Sverige? Vem vet.

Jag hoppas verkligen att nästa VM spelas i Tyskland. Då skulle många av oss ha en chans att
åka dit och följa matcherna på plats. Och vi skulle slippa tidsskillnaden. I Kina spelas
matcherna kl 11 och 14 svensk tid. Jag spelar in allt på DVD och tittar efter jobbet utan att
veta någonting om resultatet. För att lyckas med detta måste man undvika vissa webbsidor samt radio och tv. Nej, det borde vara Europas tur nästa gång 2011 och jag är någorlunda optimistisk. 
Självaste Franz Beckenbauer har åkt till Kina för att stödja den tyska kandidaturen.
Han brukar (nästan) alltid vinna.

Blir det VM i Tyskland så har min gamla hemstad Mönchengladbach planer på att ansöka om att bli spelort. De som är lite äldre bland läsarna svarar säkert Borussia när jag säger Mönchengladbach. Under många år var det just Borussia som satte den annars okända tyska staden med sina 250.000 invånare på världskartan. Jag såg matcher mot Liverpool, Real Madrid, Benfica Lissabon, många av storklubbarna i Europa. Numera spelar Borussia i Division 1 (eller 2. Bundesliga) och motståndarna heter Koblenz, Hoffenheim och Aue.

Men i morgon spelar kanske en tjej som föddes 1989 i Mönchengladbach. Norges Isabell Herlovsen är dotter till föredetta Borussia-proffset Kai-Erik Herlovsen och blev till under pappas proffstid i Tyskland. Jag vet inte om jag får skriva att svenskarna borde ta Norge som förebild... Men Norges landslag hade man avskrivit från världstoppen för bara några år sen, precis som några experter vill göra det med Sverige just nu. Och generationsväxlingen gick snabbt hos våra grannar i väst och nu är de tillbaka i full styrka. Samma sak borde hända här också om man jobbar på det som ska åtgärdas. OS är viktigt för att mäta sig med de stora och för att samla mer erfarenhet för de unga spelarna. Under EM 2009 borde man kunna spela om medaljerna igen.

Jag har följt mediabevakningen kring VM ganska intensiv de senaste veckorna. DN började med sju sidor måndagen den 10 september och andra tidningar skrev 
också väldigt mycket om (dam)fotboll. Att det nu har avtagit märkligt är inget att undra över. Norge har en bra bevakning (fina artiklar finns dagligen på
http://fotball.aftenposten.no/kvlandslag), medan media i Tyskland skriver inte i lika stor utsträckning. Värst har det dock varit i Danmark där jag knappt kunde hitta mer än matchreferat i de stora tidningarnas nätupplaga. 
IIcke förvånansvärt då att Danmarks topplag som Bröndby och Hjörring har sällan mer än 100-200 åskådare på matcherna.

Det var första inlägget i bloggen från min sida. Också söndagen står i fotbollens tecken med fem spelare ur allsvenskan: Bente Nordby, Ingvild Stensland, Lise Klaveness (som tränade med startelvan idag), Elaine och inte minst Marta.

Beijing i förändringens tid

Vi åkte tåg igår ifrån Tianjin till Peking, en lätt tur på under timman. Att åka bil hade tagit mer än dubbla tiden. Väl framme i Peking ville vi inte att stå i kö för att hitta vanlig taxi utan dealade med en man som körde oss i en minibuss till vårt hotell. 80 kr kostade turen som tog cirka 20 minuter i den tunga trafiken som rår inne i staden. Dock är luften bättre här än vad den var i Tianjin. Jag har varit här förut. Den första gången var 1982 och jag lovar att det är milsvid skillnad mellan då och nu. Katie Melua sjunger  "nine million bicycles in beijing".  Det stämde nog in bättre  förr. 1982 såg man undantagsvis en bil, och då kunde man räkna med att det var en statsanställd som åkte i den. Cyklar var och är fortfarande var mans/kvinnas bästa och enklaste transportmedel. Idag skulle jag tro att det finns lika många bilar som cyklar. Någon berättade att det säljs 1200 nya bilar i veckan i Kina???? Fundera över det faktumet, som jag lämnar med reservation men ändå. Hur skall det bli framöver. Kommer man att kunna andas om det skall släppas ut så mycket avgaser i luften. I Tianjin vete katten om luften var så hälsosam. Men så gick folk, och då menar jag alla, både män och kvinnor, och harklade sig och spottade, titt som tätt, utan att på något sätt undvika att göra det helt öppet. För oss västerlänningar är det en ganska märklig upplevelse. 

Himmelska Fridens Torg som ligger framför den förbjudna staden är inte så fridfulltlängre. Denna enormt stora plats lär kunna fyllas med en miljon människor. Jag har sett torget när det inte fanns en tillstymmelse till reklam, försäljning, läktare eller plakat på plats. Nu är det som att komma till Venedig eller någon annan plats som turisterna vallfärdar till. Försäljarna flockas kring västerlänningarna för att sälja vykort, Kinavimplar, mao-klockor, mao-mynt, maos lilla röde eller vad som helst som går att kränga till oss turister.
Man kan säga att man ser inte torgets enorma ytan för alla människor som springar omkring där och för de utställningar som så sakteliga håller på att byggas upp för att få Peking att framstå i sin allra bästa dager inför OS.

Ordförande Mao hade säkert vridit sig i sin grav om han hade vetat vad det är som händer i Peking(Beijing)i dag. Inne i den Förbjudna staden rustas det också för att bli skinande rent och nymålat inför OS 2008, samtidigt som det blir allt mer kommersiellt inne i den muromgärdade staden. Här råkar man direkt i kontakt med de rika och de fattiga. Vid lunchtid satte vi oss vid en servering och fick in lite ris, kött och grönsaker. 25 kr för en enklare måltid med dryck är billigt men det finns de som inte klarar av att skaffa mat för dagen. Precis i utkanten av serveringen stod ett tiotal män och vakade över vår mat som hökar. Dom hade full koll och när vi gjorde första antydan till att resa oss så kastade dom sig fram och nöp våra tallrikar. Tio meter bort satte dom sig och slevade i sig resterna som dom visste att vi skulle lämna. Inga problem med det, men man är helt enkelt inte van att få deras verklighet presenterad mitt framför ögonen på en. Deras tuffa livsvillkor får mig att man inse hur bra jag har det.

Eftersom Sverige åkte ur VM-turneringen så ska jag åka hem. Har fått biljett hem på fredag så det här blir sista bloggen ifrån mig på ett bra tag. Andra tar över. Mina tankar före VM var att det skulle ha varit väldigt bra gjort av Sverige om dom tog sig till kvartsfinal eftersom det var en grymt svår grupp dom hamnat i. Att möta Nigeria  i första matchen var heller inte optimalt eftersom Sverige brukar vara tröga i starten och inte är lika bra mot lag som de skall föra matchen mot. Det fick också omedelbara konsekvenser som ledde till lagets respass ifrån VM.
Det här är något man måste förbättra tillsammans med lite annat smått och gott som säkert kommer analyseras fram efter detta mästerskap. Jag bär dock med mig Nordkorea som ett gott minne på hur bra Sverige kan spela när dom spelar som bäst. Och jag hoppas att den matchens höga standard ska bli ett rättesnöre för hur Sverige skall spela sina matcher, alltid framöver.

Anette Börjesson Beijing 20 september 2007

Ikväll gäller det

Snacka om ödesmatch mot Nordkorea ikväll. Sverige måste göra tre mål mer än Nordkorea för att ta andraplatsen i gruppen. Det känns nästan omöjligt  men å andra sidan kan man också säga att ingenting är omöjligt det kan bara vara lite svårare att genomföra.
Tjejerna i det svenska laget verkar lite lagom tjuriga och trumpna inför stundens allvar. Det känns bra mycket bättre än att se flamsiga spelare. Skulle tro att dom är revanschsugna.
Skulle också tro att alla har läst de negativa inläggen i svensk press och att dom tar åt sig det och vill visa att dom kan bättre.
Låt oss hoppas att detta kan sporra dem till stordåd ikväll. Annars lär dom få ännu mer skäll i pressen.
Med all rätt i så fall för så stora är förhoppningarna på det svenska laget som ju också själva sagt att dom skall ta sig vidare och fixa minst medalj.

Själv laddar jag med research om det Nordkoreanska laget. Hittar förvånansvärt mycket om dom. Visste ni att en spelare representerat Bälinge ( kim young ae) och att två spelare i startelvan varit avstängda i fyra månader  för dåligt uppträdande efter en match i Asian Cup förra året.

Dagens startelva vet jag inte men troligen är fyrbackslinjen som den mot USA och på mitten spelar troligen Sjögran, Fischer, Seger och Svensson. På topp Ljungberg och Schelin. 4-4-2 alltså.
Nu skall jag fortsätta plugga spelare.
Hålla tummarna för att Sverige skall öka sin målskörd i VM med 300 procent och helst inte släppa in något mål.

Fel fokus på frågorna!

Presskonferenser är bra  men alla frågor är inte några höjdare. OS-platsens vara eller inte vara är ju intressant men landslagsledningen är inte beredd att snacka OS förrän VM är över. Helt förståeligt tycker jag,  man ska inte blanda ihop det. Men frågorna kommer ändå och inte en utan gärna flera gånger. Konstigt att man som ledare blir lite trött i ögat då eller? Ibland behövs en del spelares skador gås igenom både en och två gånger. Efter läkarens genomgång av skadeläget under söndagen kom frågorna till Thomas Dennerby och en av dom första rörde återigen Vickans onda tå. Med tydlig ironi besvarade Thomas frågan !
-Tänk blå nagel, blödning, värk, så förstår ni själva hur hon har det.
Repetion av frågor till vilken nytta undrar man ibland. Det är som om det inte räknas när läkaren ger sin förklaring på läget  utan frågan måste också ställas till överkuckun!

Annars kan man tänka sig en fråga som hade varit klockren idag. Ni har haft problem med målgörandet i detta VM (bara ett mål på två matcher) hur i hela friden skall ni klara av att göra tre mål på Nordkorea?
Något svar på det fick inte journalistkåren eftersom frågan aldrig ställdes. Kanske kom den på kvällsträningen.
Jag vet inte för jag hade fått ledigt ett par timmar och dom ägnade jag åt kropp och själ.


Dock har jag i ett tidigare skede pratat jag med Lotta Schelin om matchen mot Nordkorea. Hon sa då.
- Ett mål i halvtimmen är vad som krävs och det borde ju inte vara någon omöjlighet.
Det är ju sant men då gäller det att tjejerna får en bra start så att Nordkoreanskorna börjar darra.
Men bara en sån sak som att min kompanjon Annika Greder Duncan drömt om att Therese Lundin ska göra
mål mot Nordkorea känns ju positivt.

Idag fick Dennerby frågan om hur många gånger man mött Nordkorea och hur det gått i dessa matcher.
Jag vet inte riktigt sa Thomas, jag tror det är två gånger och att vi vunnit båda.
Bredvid mig satt landslagets målvaktstränare och på andra sidan en journalist som spontant uttryckte:
- Ja, ja men nån gång ska vara den första!!!
Allvarligt talat så var jag nära att ställa mig upp och ge honom en lårkaka. Kanske vore rätta medicinen, så
hade hann fått känna på en av alla dessa "småskador" som "våra" landslagsspelare lätt råkar ut för i
stridens hetta.


Någon på bloggen bad mig kommentera truppen eller ta ut min egen trupp. Då vill jag säga att det minsann inte är så lätt men att jag lyckats förutse ganska bra hittills hur man tänkt med laget när de olika skadorna infunnit sig.
Har ingen motorväg in i landslaget men med lite sunt förnuft kan man ändå klura ut hur det hela kommer att se ut.
Dock inte alltid.
Att ta ut ett eget lag kan jag väl göra men ser ingen direkt vits med det i detta läget.
Att jag förordar 4-4-2 är ingen hemlighet. Men sen får dagsformen avgöra. Allt för många små detaljer
spelar in för att man ska hålla på ett enda lag från start till slut i vått och torrt.


Tianjin är ännu större än Chengdu. Var ute på en lång promenad idag och man förundras över hur fort det har gått med förändringen i landet från stenhård kommunism till en mer västerländsk och kapitalistisk orientering. Ok, det kanske bara är på ytan men ändå. Folk står i kö för att äta på mcdonalds och kentucky fried, likaså för att köpa western pastrys!
Landslagsläkaren varnade för att en diabeteschock i asien närmar sig.
Jag tror honom!
-Se hur trådsmala de äldre är och se hur de yngre här börjar bli allt kraftigare. Det är på väg och allt för att man börjar anamma vårt sätt att äta. mer fet mat och mer socker. Här har dom inte ätit godis förut men det kommer på bred front nu, konstaterade han.
  Det är mycket man kan fundera över. Locket ligger på, ja inte i detta ärendet då utan mer som ett tjockt smoglager över himmelen över hela staden Tianjin. Här blåser det in sand ifrån öknen norr om Peking. Sanden och föroreningarna från bilar och industrier i denna tiomiljoners stad gör inte luften skön att andas.
Tur att det finns sval, ren och skön luft på hotellet, eller???


Mot Tianjin

Det blev en lång dags färd mot natt. Lämnade hotellet i Chengdu kl 8.45 i en taxi som tog oss till
flygplatsen. Incheckningen tog tid men det var ändå lugnt.  Den svenska truppen kom samtidigt och tjejerna såg lagom pigga och glada ut. Pratade med några av dem och som ni förstår har dom känt sig på bättre humör.
Många av dem funderade länge innan de somnade efter förlustmatchen mot USA och det kan man lätta fatta.
jag träffade också Skottlands förbundskapten Anna Signuel och hennes assisterande f.k Ann-Helen Grahm som sett matchen mellan Sverige och USA. Dom skulle vidare till Shanghai.


Vårt plan som skulle gå 11.40till tTanjin blev 4 timmar försenat, till en början vill säga. Alla fick åka buss
till ett ställe där vi fick mat. Maten var OK och jag tjuvlyssnade när landslagsläkaren sa till
tjejerna att bara äta varm mat. Efter maten försvann landslaget och det vara bara vi journalister kvar. Har inte räknat men vi är väl en 25-30 pers ungefär. Det var varmt och de flesta försökte undvika solen. En stund gick att sola sig men det blev helt enkelt för hett, så skuggan kändes bäst. Några ägnade sig åt basketboll en stund, har ingen aning om var den bollen kom ifrån. Självklart hamnade bollen även i mina händer för en stund men eftersom jag tycker basket är  tråkigt började jag lira med fötterna istället. Inte så uppskattad av det långa skrället Annika Duncan Greder som  tycker hon är en fena på basket.


Det uppenbarade sig en man ifrån flygbolaget som visade in oss i en foajé där en kvinna stod redo att ta
emot pass och boardingkort. Allt kom i retur tillsammans med 200 yuan, cirka 200 kr, som vi fick i ersättning
för förseningen. Skulle aldrig hänt hemma att man fick någon ersättning utan att tjata om det.
Hur som helst alla tog tacksamt och förvånat emot det vi tyckte var en rätt furstlig ersättning för förseningen. Än så länge har vi levt rätt billigt här i Kina nämligen. 200 kr är ungefär vad som går i matpengar på två-tre dagar. Vi ledsnade på att sitta där och häcka och bad att bli körda till flygplatsen där man åtminstone kunde få tillgång till en toalett och lite svalka. Kl 15.30 åkte vi tillbaka och fick besked om att flyget inte skulle gå förrän kl 17.30.

Hittade ett lite käckt ställe på flygplatsen där man kunde få massage och "bathfoot"! Det finns många såna roliga översättningar lite här och där och som alla förstår är det fotbad dom menar.

Jag gick in och beställde en 30-minuters fotbad som kostade 60 kr. Det var helt en underbar behandling i all sin enkelhet. Fötterna ner i skitvarmt vatten och sen gick en tjej loss på mina vader. En kvart senare masserade hon fötterna som nu var rejält mjuka och sköna. Jag svävade ut ifrån salongen på lätta och sköna fötter.

Såna här faciliter finns det lite här och var i de stora städerna här. Vanlig massage och/eller fotbad får man till en ringa kostnad. Skillnaden mellan massage här i Kina och hemma i Sverige är att här sker den med kläderna på. Inga oljor och grejer, det går bra ändå.


Flyget lyfte som utlovat halv sex och både det svenska och det nordkoreanska landslaget satt på samma plan
till Tianjin. Halv nio var vi på hotellet Golden Crown i tianjin som ligger lite öster om Peking. Jag var nöjd för jag lyckades hinna se andra halvlek mellan Brasilien och Kina som gick på TV. Men nog kändes Kina som en besvikelse idag. Brasilien var helt överlägsna åtminstone den halvlek vi såg.Därefter bandade, vi en kommentar till Radiosporten. Eller eller banda och banda, vi pratar in i en mic som har en inbyggd hårddisk.
När Annika hade fört över det till Radiosporten i 08 kunde vi äntligen gå ut och få oss en bit mat.
Nu är klockan lite över midnatt och sängen väntar.


Vinna eller försvinna?

Äntligen har locket som legat över Chengdu, den största tiden vi varit här, försvunnit.
Solen skiner över taken och gatorna, som jag ser ifrån 19:e våningen på mitt hotell. Idag är det dagen D. Dagen då det skall ske. Dagen då Sverige måste vinna eller ta poäng emot US, som inte förlorat en match sen 2004.
Annars är det ajöss och goodbye i VM. Nåja, en match återstår men det kan ju bli betydelselös i det
hänseendet att det inte spelar någon roll om Sverige vinner eller ej mot Nordkorea i avslutningsmatchen, dom kan ändå inte ta sig till kvartsfinal. Eller?
Jo en lite möjlighet kanske finns, men då skall Nigeria vinna över Nordkorea och det är väl lika stor chans att dom gör det som att man skall hitta en tub med kaviar i Kina, som en krönikör i en kvällstidning skrev om Sveriges chanser att vinna mot USA.

Den teorin håller inte eftersom man då hittat inte bara en utan två tubar med svensk kaviar här i Chengdu. Beviset låg väl synligt på presskonferensen igår kväll och jag har säkrat bildbevis. Det var med dillsmak, men det är väl OK, Simon?

Har pluggat USA och för en gångs skull är det ett lag som man hittar gott om uppgifter om och som man sett spela otaliga gånger. Det mesta handlar om att leka leken, "plocka bort Abby". Det är hon som med sin otroliga tajming i straffområdet ser till att vinna matcherna för USA. Ingen lätt uppgift men den allra viktigaste i dagens ödesmatch mot USA.

NU ska jag ladda.....


Nutid och dåtid

Onsdagen gick också i regnets tecken. Grått och trist väder i stort sett hela dagen. Har fått reda på att det är så det ser ut  här i Chengdu, i ungefär 200 av de 365 dagar som finns på året. Det känns inget vidare och det är inte utan att man märker av luftföroreningarna när man  fastnar i trafiken.
Två presskonferenser och en träning ja eller två då om man räknar med den egna jag utförde  på rummet i eftermiddags. Till stor förtret, i alla fall för mig, så finns det inget gym på hotellet. Då får man använda fantasin och utföra den sorts träning som går. Alltså ett litet kör på armar, rygg, mage och ben. Alltid något.

Middagen ikväll stod förbundet för. Trevligt nog bjöd dom in den svenska presskåren.  Jag hoppade det till förmån för Teven. Ville så gärna se Kina-Danmark.
Det såg ut och hördes som om det var rejält tryck på arenan och med  50 800 på läktaren  lär det ha varit fullsatt.
Kina överraskade alla genom att vinna. Och vilken lättnad det såg ut att vara för Marika Domanski Lyfors och Pia Sundhage. Jag vet att trycket är enormt på dem. Men det är en grym förändring som dom åstadkommit med det Kinesiska landslaget sen dom tog över i början av april. Det var inog nte många som trodde att dom skulle klara av att slå Danmark. Nu är det gjort och vägen mot  en kvartsfinal ligger öppen.
Att det slog slint hos de danska ledarna är beklagligt. Konspirationsteorierna under detta VM flödar flödar dock, danskarna är inte ensamma. De amerikanska journalisterna har meddelat att samtliga rum som vi journalister bor på är buggade. Någon sa:
-Det förklarar kanske varför vi bor på rum alldeles ovanför varandra.
Jag har t.ex 1916 och Annica Greder Duncan 1816. De första dagarna luktade det otroligt äckligt på min toalett och Annika hade samma problem. Då skulle man ju kunna tro att det var någon som lagt en kabel just där???
Vi påtalade problemet i receptionen och en eftermiddag var odören borta. Innebär det då att dom konstaterat att vi är ofarliga eller att dom dragit kabeln någon annanstans?

Kom att tänka på en grej när jag sitter här med datorn kopplad till ett hål i väggen som ger mig tillgång till internet och mail nästan hela tiden. På datorn ringer jag också, Skype är fantastiskt. Det kostar nästan ingenting att ringa hem. Innan jag åkte laddade jag ner programmet från internet, satte in 100 spänn, beställde ett par lurar och sen var det bara att sätta igång. Har nu ringt en hel del och har fortfarande kvar cirka 75 kronor på kontot. Dags för en liten jämförelse.
I början av december 1973 åkte jag och 20 andra i badmintonlandslaget till Indonesien.
Jag kände ingen som varit där tidigare. Bara att åka till Spanien eller Kanarieöarna var ett äventyr på den tiden.
Vi skulle vara borta i en månad och det var inte utan att det bjöds på en del överraskningar iform av magsjuka, frossa och konstig mat. Shit man hade ju knappt ätit ris på den tiden men det de enda man liksom vågade sig på. Allt annat var så stark så det brände på tungan.  Vattnet var strängt förbjudet att dricka och vi fick inte ens använda det när vi skulle borsta tänderna. Nåja, julafton kom och gissa om man längtade hem just då. vi var många som ställde oss i kö för att köpa ett samtal hem till familjen. Så här gick man tillväga för att ringa på den tiden. Man beställde ett samtal till Sverige nere i receptionen och medans det kopplades gick man in i ett bås där telefonen hängde på väggen, lyfte av luren och pratade när man fick klartecekn. För tre minuter betalades cirka 180 kronor. Hu, det var mycket för en  fattig badmintonspelare på den tiden.
Och nu, för 180 spänn kan jag snacka med vem som helst på Skypeout och det räcker jättelänge.
Fler jämförelser mellan nu och då kommer,  tills dess hälsar jag till alla som läser och som kommenterar blogggen. Till Vante vill jag säga, fortsätt att gödsla men sprid skiten lite till andra spelbolag också! För det vet ni väl att konkurrens är nyttigt och gynnar alla!
Anette 


En poäng ett fall framåt eller?

Vilket läge det var för Sverige att både ta ledningen i gruppen och att bli av med den förhatliga nollan i kolumnen över antalet vinster i inledningsmatcher av mästerskap. 
I matchens slutskede grusades de förhoppningarna och man var inte glad över att Sverige delade poängen med Nigeria, speciellt inte om man tänker på de chanser Sverige skapade, men inte gjorde mål på.

Inte heller för en stund inbillar jag mig att ni därhemma är nöjda med en poäng.
Jag kan chockerande nog meddela att det är inte dom svenska spelarna och ledarna heller.
Stämningen i Mediazone en dryg timme efter matchen sade allt. Det är bara att hoppas att
Sverige kan samla ihop sig och göra en bra match mot USA. Poäng kommer att vara nödvändigt!


Apropå USA då, så hoppas jag att ni inte missade deras match mot Nordkorea.. Vilken match! Något av det absolut bästa jag sett.
Maken till tryck på USA var det länge sedan jag upplevde. Att det viskats om att Nordkorea var bra har
jag tidigare meddelat. Synd att ingen skrek ut det och synd att jag inte följde mitt eget råd om
spel på Nordkorea som vinnare, en högoddsare. Men nåja, det är lång väg att vandra ännu och likt
spelarna så vägrar jag att tro att det är slut ännu. Två matcher kvar att spela och allt kan hända.
Den floskeln passar väl in som hand i handsken här.


Röda idoler
En vandring genom staden Chengdu, nåja, en mycket liten sådan, eftersom staden är så enormt stor, visar
att i alla fall en svensk är mycket för att inte säga enormt känd i detta enormt stora land.
Det rör sig alltså om min kompis (passar på att skryta lite om det) Kinas förbundskapten Marika "Mackan" Domanski Lyfors, som på enorma affischer pryder stora husgavlar tillsammans med tre av sina spelare.
Dom står så där käckt och tittar småleende upp mot den blå himlen. Ett fel hittade jag.
Pia Sundhage(också min kompis) den röda, skulle stå där och hålla upp den kinesiska röda flaggan, då, först då hade bilden varit fullbordat. Ja, enligt min mening då.
Jag behöver kanske inte klarlägga var Pia står på den politiska himmelen för att få er att förstå budskapet.


Stolta lila
Det är inte utan att Jitex, klubben i mitt hjärta, skall känna sig stolta. Jag vet två som är det i alla fall.
Berit och Stig Andell. Det var dom som grundade Jitex och som var med under Jitex gyllene år. Jitex som hade lila tröjor och vita byxor, en annorlunda kombination på den tiden.
Sex SM spelade  det lila laget Jitex hem och det första kom 1974. Gissa om Berit och Stig var glada då.
Jag själv minns ännu festen som pågick framåt småtimmarna.
Vi håller förresten kontakten, om än sporadiskt vi "gamla" Jitexare. Vi har bildat en liten en klubb som
heter "Delila".
Tom Jones sjöng om henne, tror att namnet , som uttalas delajla,  nämns i sången med samma namn, ett sjuttiotal gånger på tre minuter. Inte illa, undrar vad resten handlar om.


Jag får väl tillägga då att Mackan, Pia och jag var klubbkamrater under några härliga och lycksamma år i Jitex. Pia kom -79 och Mackan -80 tror jag. Mackan kom inte närmare landslaget än att hon gifte sig med Ulf Lyfors, den tidens förbundskapten. Vi spelare kallade Ulf för "blyfot" . Han åt definitivt för många kakor till kaffet på den tiden.
Ulf missar inte ett enda tillfälle att tala om för sin fru att det var bättre förr. Hans landslag vann ju ett EM, det är han ensam om i familjen om att ha lyckats med.
Nåja Mackan får väl trösta sig med att hon nu kan ståta med att ha varit förbundskapten för två nationer, det har inte Ulf.


Jag lovade ju att kolla om Nilla Fischer var med i Pandaparken eller inte. 
Jag ställde frågan till Nilla om hur det var  med den saken?
Nilla tittade upp lite förnärmat under luggen och sa:
- Nej, jag var inte med, jag låg hemma på rummet och vilade.
 Och därmed var den gåtan löst!

Avdelningen förvirrade
Det var inte bara vi journalister som inte visste om Nilla skulle komma på träning eller inte.
 Therese Sjögran  fikc frågan av en journalist om Nilla var kvar på hotellet och vilade.
-Ja det är hon,  svarade Therese,  samtidigt som Nilla passerade henne bakom ryggen.
-Journalisten såg lätt förvirrad ut, och jag bara flabbade åt Therese som blev lång i synen när hon strax efter själv fick syn på Nilla, berättar Carolin Seger leende.
 


Regn ett gott omen inför VM-premiären?

Snacket inför  den första VM-matchen är förstås inriktat påmotståndarna. Hur  kan man som Nigeria vara så inaktiva och flamsiga på träningen när man har en så stor uppgift framför sig?
Man undrar också hur de känns att , som spelarna i Nordkorea,  utföra samma rörelser och samma moment med boll samtidigt. Där går man inte utanför ramarna utan vidare.
Väldrillat och välregisserat kan man faktiskt säga om båda lagens uppförande tycker jag. För man ska inte låta lura sig. Nigeria blir ingen lätt nöt att knäcka och dessutom är det en öppningsmatch som Sverige spelar mot Nigeria och de som kan sin historia vet att det är inte någon särskilt uppiggande läsning. Förlust i samtliga inledande VM-matcher sedan VM-startade.

Kinesisk TV innebär massor av kanaler men ingenting att titta på för en västerlänning. Nja, nu ljög jag lite. CNN finns ju alltid. Lite tid har man för sig själv på kvällen och för skojs skull kollade jag i en affär som sålde musik och film. Det fanns en del filmer jag kunde tänka mig att se, frågan var om allt var dubbat, så som det är på TV. Efter ett kort snack med en kille i affären som lovade att man skulle kunna se filmen och lyssna till originalspråket, så gjorde jag affär. För 22 pengar inhandlades music&lyrics, en småputtrig romantisk komedi med Hugh Grant och Drew Barrymore. Efter en halvtimmes testande hittade jag fram till rätt inställning och mycket riktigt, jag kunde höra Hugh Grant sjunga falskt på engelska.
Ingen ide att gå in närmare på den filmen mer än att kvalitén var bra och jag har ingen aning om det var en originalfilm eller en kopia. Hur vet man det om man handlar i en affär och får kvitto och filmen är inplastad och allt? Det enda som får mig att tvivla är priset. Billigt är väl bara förnamnet. Gissar att jag kommer att köpa fler.

Apropå att det närmar sig matchdags så har ju den första "lilla" konspirationsteorin kommit ut. Var Nilla Fischer med på utflykten till Pandorna eller inte? På måndagen meddelades att Nilla hade feber och inte skulle delta på träningen. På kvällen hölls presskonferens och läkaren berättade om att Nilla hade varit dålig tidigare, trots att vi hela tiden fått besked om att det inte var några problem i truppen. Hon hade fått lite feber på fredagen, vilat lördag, tränat söndag, feber måndag. På lördagen var tjejerna och besökte klappade Pandor i en djurpark. Nilla själv har berättat att dom var gulliga och gosiga men å andra sidan meddelas att hon låg hemma och vilade i feber? Hur var det egentligen? Ska försöka ta reda på detta. Känns mycket viktigt.:)

Argentinas genomklappning mot Tyskland var inte väntad. Inte för att jag trodde att dom skulle ha något att hämta mot giganterna ifrån Europa men 11-0 det var väl att ta i. De som förordat fler lag i slutspelet lär få vänta! När detta skrivs är kl halvfem hemma och halv elva på förmiddagen här. Vi har ännu inte fått reda på om Nilla ska spela eller ej. Det är jättegrått och regnigt i Chengdu. Riktigt normalt sommarväder med svenska förhållanden mätt alltså. Det hoppas jag bådar gott inför Sveriges match ikväll. Tur att vi sitter med tak över huvudet för vi ska tillbringa många timmar på arenan. Från kl 16.30 till 23.30 minst. Det börjar med matchen USA-Nordkorea. En match där alla hoppas och tror att Nordkorea är så bra som det spekuleras om. Men det vete katten om dom rubbar USA för det. Men skit i det. Om bara Sverige vinner två av sina matcher så kan det räcka till en kvartfinal. Låt oss hoppas att den första vinsten kommer ikväll!

Presentation av Anette Börjesson

Egentligen är nog en presentation överflödig. De flesta av er vet vem Anette Börjesson är.

Skulle nån dock ha missat det så är Anette ansvarig utgivare av Fotbollsmagasinet Nya Mål och
www.damfotboll.com. Hon är dessutom gammal landslagsspelare i både fotboll och badminton.

Anette är nu på plats i Kina för att kommentera VM-matcherna för Radiosporten. Vi kan följa hennes öden och äventyr här på bloggen.

image25


Rapytt ifrån Kina

Japp, då befinner jag mig på plats i Chengdu.
Det är Kinas fjärde största stad med cirka 10 miljoner innevånare och ni kan ju alltid leka med tanken att hela Sverige och några till befinner sig på en och samma plats.
Lite läskigt eller hur?


Befinner mig på Luoman Grand Hotel där för övrigt nästan alla svenska journalister bor.
På hotellet finns ett gäng volontärer, unga engelskspråkiga kineser, som verkligen jättevänliga och har varit till stor hjälp med att fixa kinesiska kontantkort till mobilen, visat väg till arenan och lite annat.
Vi bor riktigt centralt och VM-arenan i Chengdu ligger på bara fem minuters gångavstånd. Det gillar vi eftersom det annars brukar bli en hel del bilåkande till och från träningar och presskonferenser.
Under EM i England tillbringade vi säkert 3 timmar om dagen i bil, skönt att slippa det.
Vi det är gänget ifrån Radiosporten. Eller gäng och gäng, det är Annica Greder Duncan och jag men det sitter ju ett gäng i Stockholm som också jobbar med det här, så på så sätt känns det som ett gäng.

Tillbaka till den stora staden Chengdu. Som ni förstår är trafiken här är enorm. Bilar, mopeder, cyklar och människor kör och går i något slags organiserat kaos, känns det som.
Till en början kändes det som om man tog den där promenaden till arenan med livet på spel. Fast det vara bara en illusion. 
Bilförarnas körstil är aggresiv  men samtidigt lugn, inget gapande och svärande här inte! När man åker taxi känns det som om man åker slalom emellan bilarna, men det finns ändå någon slags logik i det hela, eftersom alla verkar veta precis vad dom ska göra. Fort går det, nära varandra ligger dom men vänligheten finns där.
Alla väjer för alla och det är först när vi turister förskrämt och tvekande ger oss ut i trafiken som de blir kaos.
Regel nummer ett. Stanna inte, gå lugnt och målmedvetet så klarar du dig helskinnad över gatan.

Riktigt överraskad blir man  när ett gäng ljudlösa scotrar, eller mopeder dyker upp på trottaren bakom en och vill förbi.
Det här vore absolut något att införa i Sverige.
Ja inte att man ska köra scoter eller moppe på trottoaren, men de ljudlösa mopparna tilltalar definitivt.
Tänka slippa tonåringar som verkar ha lagt klipulver på gashandtagen!
Det finns massor av dessa mopeder som alltså är batteridrivna. Visst låter det som en tyst miljövänlig saga!


Vi har varit på två presskonferenser och en träning och allt är lugnt så som det brukar vara innan stormen.
Tjejerna i landslaget är spelsugna och väntar förstås på att allt skall komma igång. Alla försäkrar att allt är Ok.
- Hotellet är bra och maten är bra men det är tur att vi har egna kockar med oss, som någon sa!


Journalisterna är som flugor kring laget och precis som herrlandslaget har damlandslaget börjat att dela upp ansvaret att ta sig an presskåren.
En kväll kom inte Carolin Seger ner på presskonferensen. Katastrof. Hon som hade klappat en Panda på dagens utflykt!   Bildbyråns Andreas Hillegren hade fångat detta på bild och detta bildtillfälle kunde man inte sumpa.
Om Carolin kom ner till slut? Jodå, Jonas Nystedt, SVFF:s presschef gick och hämtade henne.


Alla frågar mig om hur det skall gå. Tyvärr är jag inte synsk eller kan se in i framtiden, för då hade jag nog satsat en slant på vinnarna. Kanske borde man välja det lag som är presenterat på sidan 88 (ett lyckonummer i Kina) i Media Guiden, nämligen Nordkorea.
Det vore väl en högoddsare, eller?


Nihao säger dom här när man hälsar, hur det stavas har jag ingen aning om.
På återhörande.

Anette

Tack å hej!!!

God kväll, hoppas att ni har haft en skön och avkopplande helg. Gårdagens EM-kvalmatch blev väl inte riktigt som vi trodde här hemma. Vi tippade ju att det skulle bli en del mål och inte saknades det väl chanser heller. Zlatan var på ett underbart spelhumör och fick mig att jubla under täcket. Bolljongleringen strax utanför straffområdet för att sedan felvänd få på ett skott på mål, det är världsklass!  Zlatan är en hybrid, en perfekt blandning mellan kraft och fart! Kanske är han den största stjärnan inom svensk fotboll någonsin. På behörigt avstånd har jag via mitt jobb sett och hört honom en hel del och jag har min åsikt klar för mig. Han är mycket trevligare, klokare och ödmjukare än den bild som massmedia förmedlar. Jag tror bara att han är så jäkla trött på att ständigt framställas som han gör. Men vad vet jag? Jag har inte frågat honom. 


I vår serie långt ifrån fullsatt Råsunda, välbetalda proffs och statsministern,

Division 2 Nordvästra Götaland har ännu en omgång spelats och läget är i princip oförändrat.

Förutom att vi tog oss tillbaka upp på andra platsen igen.

Tabelltoppen:


Byttorp

15

10

4

1

40

-

22

18

34


  Vallen

15

9

4

2

33

-

14

19

31

  Lerum

15

9

4

2

48

-

30

18

31



Jämnt är det med tre omgångar kvar. Vi möter Lerum på lördag och gissar att de kommer vara revanschsugna efter 4-0 förlusten i vårmötet. Det är riktigt små marginaler i vår serie och maximal otur hade vi när vi mötte Jitex i första höstmatchen. I Jitex spelade: Malin Normelli, Helena Fock, Johanna Becklund, Rebecka Ljungdahl, Frida Thydén, Lisa Christensen m.m det finns inte ett enda division 2-lag som skulle rubba det Jitex vi tog emot på Nösnäsvallen den måndags kvällen. Det är jag helt säker på! Men sådana är reglerna och vi har själva ett farmarlag och vet vilken frustration detta kan skapa.

I sista omgången är det dags för Byttorp - Jitex då har Jitex A-trupp fått ledigt då Division 1-laget har spelledigt. Ingen idé att vara bitter här inte ;-)

Bollen är rund och allt kan hända! Så sant som det är sagt!


Jag har nu tre seriematcher och en DM-final kvar som Vallen tränare. Efter det väntar nya äventyr och med mig tar jag många fina minnen från en klubb som har lång väg att vandra för att bli en elitklubb inom damfotbollen. Engagemanget finns men tyvärr fattas det en hel del rutin från riktig satsning, inte bland tjejerna i A-truppen utan snarare från styrelse och övrig klubbledning! Men vi får inte glömma att Vallens IF är en klubb från lilla Bohuslän med en fin tanke om att alla skall få vara med. Att ha en stomme av "egna produkter" är ett måste men att inte plocka in några spelare utifrån håller inte. Inte ens i division 2!

Anna Furberg född 1990, Helen Lundström född 1991, Natalie Liljekvist född 1989, Emely Johansson född 1990 och Sandra Asplund född 1988 är alla fem spelare som kommer vara intressanta för klubbar högre upp i seriesystemet redan till nästa år! Skall bli kul att se hur långt dom kommer gå!!!

Tror att många både spelare, föräldrar och annat "Vallen folk" kommer att pusta ut när jag lämnar om cirka en månad. Jag vet att jag är en krävande tränare som alltid förväntar 100% av min omgivning. I gengäld får man en lika fokuserad och engagerad tränare tillbaka.

Jag tycker aldrig det är ok att missa en träning, jag är noga med att tjejerna själva skall ta ansvar för tider, kläder, material osv. Jag vill också att tjejerna skall ha ett ansvar när det gäller teoretiska kunskaper. Kunna förklara för utomstående hur vi spelar, hur vi prioriterar i försvar och vad vi söker för uppspel. I längden är jag säker på att den höga nivå vi satt under våra två år tillsammans kommer att ge oss alla viktig rutin och även resultat i framtiden.

Ledarteamet bestående av Assisterande tränare Anders Fors, Veronica Jansson och målvaktstränare Malena Olsson har varit kanon kul att jobba med. Även vår skadebehandlare Claes Elofsson har också betytt mycket. Nu börjar detta låta som ett tacktal på fotbollsgalan bästa att sluta medans man är på topp!!


Vill sluta med ett tips till Blåvitt, tycker ni som jag att Bengt Andersson börjar se lite seg ut på träningar och matcher kan ni alltid ringa Hellström. Alltså inte Erland utan Ronnie... Ni verkar ju gilla det här med rutin.


Tack för mig, har varit kul att blogga och det är en stor ära att få lämna över till Drottningen av Damfotboll.com! Annette fortsätt kämpa med sajten och tidningen! Du är guld värd för oss alla fotbollsälskare!


Till min favorit spanare, ledsen att hela vår söndagskväll tillbringades framför datorn!!

Älskar dig!!


Kram på er!!


Linda Breding


Allt blir inte som man tänkt sig

Får börja med att be om ursäkt för att jag inte skrev igår. Idag har vi haft match mot Lindome GIF och vi hade revansch att utkräva efter 1-1 i våras. Så blev det också även om den första halvleken inte var speciellt välspelad. I den andra ändrar vi om lite för att öka på vår 1-0 ledning. Det faller väl ut och 2-0 och 3-0 kommer ganska omgående. Matchens lirare idag blev Laila Tagesson (för vilken gång i ordningen?). Vi brukar skoja om att hon har så många "matchens lirare t-shirts" att vi snart kan använda dem till uppvärmnings t-shirtar.   


Bara 2 floskler under kommentarer i torsdags. Det var lite klent tycker jag. Bättre kan ni.


Jag skulle ju suttit hemma hos vår ass. tränare nu men pga feber så ligger jag just nu nerbäddad i soffan och tycker synd om mig själv som missar en sådan trevlig händelse. Vi har just ätit lite och analyserar kvällens startelva. Hade hoppats på Rami från start... Medans mitt målvaktsorakel redan konstaterat att det "så klart kommer vara Isak som står". Hemskt va smarta dom måste bli på polishögskolan nu förtiden. Ni kan ju tänka er att vi har livliga fotbollsdiskussioner här hemma. Just nu kretsar det kring om Vickan och Zlatan har samma frisyr eller inte? Är Fredrik Reinfeldt och Teddy Lucic samma person? Varför får Anders Svensson spela?

Matchen då? Jag tippar 3-1, oraklet säger 4-1. Återstår att se vem som går segrande ur den kampen.


Imorgon blir det min sista blogg! Hade tänkt skriva mer idag men orkar inte riktigt. Så jag får gottgöra er imorgon...


Heja Sverige!!!


Floskeltopp på Damfotboll.com?


Vore det inte himla roligt om Anette och co startade en floskeltopp här på Damfotboll.com?

Vi har en på Vallens hemsida och det är riktigt kul att gå in där och kolla vad för grodor som hoppat ur oss och som någon så påpassligt lyckats snappa upp.   

Förra säsongen utsåg tjejerna själva årets floskel. Den som vann löd så här:

"Blir det vita brödet nyttigare om man rostar det? Det blir ju mörkt bröd då!"

Vill inte lämna ut den som funderade över detta, men som tips för er med skarpa hjärnor så gick hon till Kopparberg/Göteborgs FC inför årets säsong.


På årets floskeltopp finns några riktigt roliga:


-         "Vad är det för nummer till 118 118?" (Inga kommentarer...)


-         "Spelar det någon roll vilken fot jag sätter skyddet på?" (En av våra mittbackar har tänjt ut ledbandet i foten och fått ett fotledsskydd av vår sjukgymnast)


-         "Nu går vi f-n inte av planen förrän vi har förlorat tjejer! (Samma mittback peppar?! laget)


-         "Jag tror att jag måste rensa min dator på cashewnötter... Eller just det cookisar eller var det nu heter." (Målvaktstränaren visar prov på datakunskaper)


-         "Jag förstår om man inte kan komma om man har 29 graders feber!" (Förstående ledare har vi i Vallen)


-         "I Afrika vet de inte vilken dag det är. De är bara nöjda att de får vatten." (Unga snillen spekulerar)

-         "Så träningen är från 7 till 18,30?" (Förvirring ang. nya träningstider)



Får väl bjuda på några jag själv kläckt också:


-         "Förra året spelade vi 4-2-2"

-         "...så trycker vi på allihopa bakifrån!"

-         " Alla är hela och friska så det är hård konferens inför Hovås/Billdal matchen"

-         "Emina är Vallens svar på Zaatan"


Ni som sitter på andra roliga "flosklar" (heter det så?) Skriv dom på kommentera nedan!


På lördag är det dags för Em-kval igen och det är Danmark som står för motståndet.

Det är alltid lika roligt med landskamper oavsett om de spelas på Råsunda eller på Ullevi.

Skillnaden för mig brukar vara att är matchen i Solna sitter jag uppkrupen i soffan med sambon och tittar på matchen. På Ullevi står jag i spelargången, med värkande fötter efter minst 10 timmar i högklackat och händer fulla av com radio, mobiltelefon och en hög papper.

Något jag har blivit riktigt bra på sen jag började är att inte visa glädje när Sverige gör mål. Jag har utvecklat en teknik som gör att man jublar och hoppar inombords. Inte illa för mig som är väldigt tydlig och spontan i övrigt. Hemma i soffan studsar jag upp och ner oavsett om det gäller offside avblåsningar, sidledspassningar på mittfältet och missade målchanser. På bänken i Vallen blir jag lätt ganska hetsig. Tänkte gå in lite djupare på just det ämnet imorgon.

I vilket fall som helst så tippar jag på svensk seger. Firma Zlatan/Elmander är sugna på att leverera... Matchen ser jag på storbild hemma hos en av Vallens ass. tränare. Skall bli mycket trevligt! Heja Sverige!



God natt!!

Ps, kan inte låta bli att lägga in en bild på min bror som är tagen vid tillfället jag berättade om igår. Linus förlåt!

image23


Guldet det ska hem till Göteborg!!!

God kväll!


Är jätte trött idag och kommer nog inte orka skriva något långt inlägg idag.

Men ni får stå ut!


Är ju som ni kunde läsa i presentationen ett inbitet blåvit fan. Den första sången jag kunde sjunga var Heja Blåvitt, min första halsduk var 1 meter lång och blåvit (det tog dock ett par år innan jag fattade varför man skulle ha den mitt i sommaren). Att efter alla dessa år utan SM guld är årets allsvenska och i synnerhet hösten nu alldeles fantastiskt. Äntligen är "vi" med i toppen. Tyvärr hinner jag inte se matcherna så ofta eftersom det nästan alltid krockar med våra egna träningar och matcher. Ibland sviker jag en solig söndag också för att rasta båten. Men att gå på Blåvitt är trots detta tvivelaktiga beteende något av det bästa jag vet.

Mina kompisar brukar skratta åt mig när jag säger:

"Det är ingen idé att gå om vi missar Heja Blåvitt (inmarschen och line up)"

Det är ju då matchen börjar den stämningen, alla flaggor och halsdukar i luften. HELT OSLAGBART!


Ett av mina bästa minnen är ifrån sista omgång i allsvenskan och min lillebror Linus då 8 år "knör" bland över 17.000 till på Gamla. Det står 2-0 till Blåvitt och det är 1 min kvar av matchen. I detta läge leder Blåvitt allsvenskan på 4 poäng eftersom Helsingborg ligger under i sin match. Hela arenan kokar! Hela sittplatsläktaren står upp när Linus drar mig i armen och tittar på mig med sina stora blå ögon och säger: "Blir det SM-guld nu?"



Med det härliga minnet hoppar jag nu i säng och önskar er alla en god natt!


Hörs imorgon!


Snart dags för VM!

Hej på er!


Dags igen för ett litet inlägg och jag hade ju redan igår bestämt mig för att jag skulle skriva om VM. Observera att jag skriver VM och inte DAM VM. ;-)

Inför friidrotts VM var det skyhöga förväntningar på våra svenska medaljhopp och besvikelsen total när "bara" en tog/guld. Inför Fotbolls VM har det varit relativt dämpat förhands snack men det kan ju hända att det kommer igång nu den närmaste veckan.

Här kommer mitt förhandssnack:


Svenska truppen är intressant och känns riktigt fräsch och genomtänkt. 

Dennerby/Persson har verkligen lyckats med något som skulle göra Lagerbäck/Andersson avundsjuka nämligen att överraska svenska folket lite och vågat plocka med några "wild cards". KUL!

Precis som alla "förstå-sig-påare" har jag väl också åsikter och önskemål om spelare som inte kom med. Även kring mitt lilla div2lag har folk mycket åsikter och de är som det ska vara.

Förbundskaptenerna har helheten och är de som så klart har bäst koll.


Startelva mot Nigeria (Om jag fick välja)


Sofia Lundgren


Anna Paulson Hanna Marklund Karolina Westberg Frida Östberg


Caroline Seger Viktoria Svensson Nilla Fischer


Lotta Schelin Hanna Ljungberg Therese Sjögran


När man läser kvällstidningarna och ser bilderna på svettiga vatten drickande svenskar kan jag bara tänka på en sak... VM 94. Tror det är ett gott tecken. Samtidigt som jag tror att årets VM kommer bli det jämnaste någonsin. Tyskland, Norge, USA, och Brasilien har riktigt bra lag. Även Kina kan överraska.

Hjärtat tippar svenskt guld! Hjärnan säger medalj är kanon. Låt oss inte bygga upp för höga förväntningar för vi svenskar fungerar alltid bäst när vi får slå ur underläge. Men chansen har vi och den skall vi ta! Om herrarna brukar vi alltid säga "går vi vidare från gruppen kan allt hända" och det som brukar hända är att vi åker ut i första matchen efter gruppspelet. Det kommer inte att hända med damerna, laget tillhör världens bästa och det gäller bara att få ihop laget och lagdelarna. Få 11 stycken att spela över sin förmåga varje match, ingen enkel uppgift men Dennerby/Persson kommer lösa detta. Helt övertygad!


Till alla er som hörde av er och undrade varför jag gått lös fullständigt på frågetecken igår kan jag lugnande säga... Jag har inte blivit galen. Det var alla citationstecken som blivit frågetecken helt av sig själva.


Till sist vill jag säga att vi spånade lite, jag och vår målvaktstränare Malena, i bilen förra veckan och följande kom vi fram till:


Dam-friidrott (för så heter det väl) är skit dåligt! Carolina Klüft är så dåligt tränad att hon bara orkar köra 7 grenar när killarna kör 10. Höjd och längdhopp borde döpas om till korthoppning. För att knappt komma över 2 meter på höjden är ju löjligt. Tresteg borde göras om till i alla fall femsteg om tjejerna skall komma någonstans. Gör sandgroparna kortare, låt tjejerna använda mindre kläder eller varför inte kroppsmålning. Låt löparbanorna gå upp på läktaren så att den manliga delen av publiken kan ta på tjejerna medan de joggar förbi på sina 100-meters lopp. Ni är med på vart jag vill komma va?!! Sluta nu för f-n att jämföra herr och damfotboll. Fotboll som fotboll!!!  Samma sport men med helt olika förutsättningar!


Klart slut!  


Hjälp

 

Så var det dags, enda sen Anette skickade ett e-mail till mig och frågade om jag ville blogga har jag bara haft en tanke i huvudet. ?HJÄLP?

Visserligen hade Damfotboll.com inte börjat med blogg då och inte kunde jag väl ana vilka stjärnor som skulle blogga innan mig? Men nu är det då dags.

Skall försöka att bjuda er på lite underhållning ur min synvinkel de närmaste dagarna.

Mitt liv som div2-tränare, egen företagare och sambo med en landslagstränande narkotikaspanare (kanske några av er själva kan räkna ut vem det är ;-)

 

Tänkte börja med Vallens IF klubben jag har varit huvudtränare för i snart 2 år.

Dam truppen består av ca 25 spelare där den äldsta är född 67 och den yngsta 92.

Vi tränar 4 pass i veckan, samt två matcher A (div2) och B (div3). Många av tjejerna går också på fotbollsgymnasium och får där 2-3 pass extra. Vi har till och från under säsongen lett serien och dess i mellan legat på andra plats. Så i lördags var det då dags för seriefinal mot Byttorps IF. För att få optimal laddning och hitta den ?goa? känslan åkte vi till Borås redan på fredag kväll där vi åt god uppladdnings mat, badade bubbelpool och umgicks lite lagom på kvällen för att sedan krypa ner i Scandics sköna sängar. Tack till en generös sponsor som gjorde detta möjligt!!

 

Matchen skulle spelas redan klockan 12.00 så vid 10.30 var vi på plats på Ramnavallen.

Laddningen i gruppen var total och det kändes som om man kunde ta på stämningen i omklädningsrummet innan vi gick ut för att värma upp.

 

Matchen startar i ett ganska lågt tempo där lagen känner av varandra, och inget av lagen vill riktigt ta taktpinnen. Men det känns som att Byttorp är laget som först får ordning på nerver och försöker organisera sitt spel. Tempot höjs i båda lagen och den första halvleken bjuder på snabbt anfallsspel från Byttorps sida och ett gigantiskt målvaktsspel från Vallens.

0-0 i paus och det skall vi med ?Vallen hjärtan? vara klart nöjda med. Det är vår otroligt duktiga målvakt Sandra Asplund som räddat oss kvar i matchen. Vi pratar ihop oss i paus och bestämmer oss för att vi signal från bänken gå ner på 3-backs linje för att få bättre tryck framåt. I matchens 70-min flyttar vi upp våra positioner och spelar nu 3-4-3 och resultat låter inte vänta på sig i den 80minuten gör Nicole Baldemark (f.91/hennes andra div2 match någonsin) 0-1. Vi går direkt tillbaka på 4-backs linje men tyvärr lyckas Byttorps suveräna forward Jessica Jansson få på ett kanonskott som Asplund återigen gör en bra räddning på men tyvärr går den i stolpen och mycket påpassligt trycker Lisa Öberg in 1-1 med 6 min kvar att spela. Vi försöker återigen trycka fram våra positioner med tyvärr får vi inte riktigt tag på bollen.

 

Tabelltoppen efter 14 spelade omgångar:

Byttorp1494139-221731
 
  Lerum1484246-301628
  Vallen1484230-141628
 

4 omgångar kvar och allt kan hända (hoppas jag)

 

Nu dags för jobb och sedan bär det av till träning och ledarmöte. Imorgon tänkte jag börja köra lite VM uppladdning. Inte långt kvar nu!!! Äntligen?

Avslutar dagens inlägg som föregående bloggare slutade

?Att vara tränare är det bästa som finns?


Presentation av Linda Breding

Bor:Göteborg (En utspark från Valhalla och Ullevi) image22
Född:

14 juli, 1979

Familj: Sambo, Mamma, Pappa och 2 bröder
Gör: 

Har precis startar eget

Bakgrund:(Som tränare)
Katrinelunds elitfotbollsgymnasium 03-06
Distriktsförbundskapten Göteborg F-90
Instruktör Göteborgs FF 01-06
Ass. Tränare Mossens BK 03 (div2)
Huvudtränare Sätila SK 04-05 (div2)
Huvudtränare Vallens IF 06-07 (div2)
(Jobb)
Jobbat med herrlandskamper på Ullevi 03-07
Aktuell:Tränare Vallens IF
Klubb i mitt hjärta:Blåvitt

Att vara tränare är det bästa som finns!

Det var den helgen. Jobbade dag i går på akuten slutade klockan fyra.
Kräftskivan vi var bjudna på började fyra så det var bara hem och vända.

Det blev en trevlig kväll med tipspromenad, lite lekar, dans och sång och naturligtvis diskusioner om fotboll.
I går var det frågan om kvaliten på spelare i dag jämfört med för tio år sedan som stod på agendan.
Spelare som i dag platsar i div 4 skulle aldrig ha gjort det förr. Varför? Åsikterna var lika många som vi som deltog i samtalet. Jag tror att den slutsats vi kunde enas om var att vi var av "segare virke" förr än ungdomarna i dag.

I dag så får man räkna med att spelare åker till IKEA eller tar en sista minutenresa trots att det krockar med träning eller match. Blir man trött vill man byta. När jag var som mest aktiv låtsades man inte höra när det ropades på byte. Jag skulle aldrig ha kunnat resa bort under pågående säsong. Alla övriga aktiviteter planeras efter hur träningar och matcher ligger.

Jag var på en föreläsning för ett antal år sedan om "lust barn". Det pratades om att barn och ungdomar måste ha lust att göra något. Det börjar i tre års åldern då man tar kontroll över fjärrkontrollen till tv'n.
Det var tråkigt , då byter man kanal.
Det blir en chock för dessa barn när de börjar skolan och fröken står där och säger: Nu ska vi räkna matte. Det är tråkigt, hur byter man fröken?

Det är den stora skillnaden mellan att ha ett klubblag och ha hand om distriktslaget. I Dalalaget har man bara spelare som vill bli bättre, som är där för att de älskar fotboll. I klubblagen är det en ständig balansgång för att alla ska tycka att det är ok att vara där. Både de som satsar ,de som tycker att det är kul motion och de som är där för att polarna spelar.
I mindre föreningar så vet man att man måste vara rädd om alla, för rätt var det är ,framför allt på hösten, så åker några till Kreta för "bara"2995 kr och då kan man annars stå där utan spelare.

Därför är det en lista för själen för en tränare att ha hand om en grupp som alltid vill och alltid är där. Tror inte att spelare alltid vet hur mycket tid man lägger ner på träning och match. Det finns med i tankarna hela tiden.
På väg till jobbet funderar man på senaste matchen, vad behöver vi träna på, vilka positioner fungerade ,vilka ska vara med i u-laget, måste prata med den spelaren, måste ringa en skadad spelare, är nya klubboverallerna klara, har kansliet kommit ihåg att kalla domare, planen är avstängs pga regn- vart ska vi ta vägen, måste hinna på styrelsemötet de vill ha en rapport, måste ringa och försöka flytta nästa match, måste fylla på förbandsväskan och hämta trunken med matchstället, kiosklistorna ska delas ut, vilkas tur är det att ta bil till nästa match och just ja planera nästa träning.  Och alltid ställa upp och vara positiv , uppmuntrande, energigivande, påläst, rättvis, medkännande, ja adjektiven kan staplas på varandra.
Det låter negativt men på något konstigt vis så älskar man det och kan inte vara utan det. Och oavsett hur trött man är på hösten och hur skönt det är när uppehållet kommer så efter två veckor så kryper det i kroppen och man vill igång igen.

Tack så mycket för den här veckan !
Jessica

Jag hinner.....

Hade hemstudier i går. Lungt och skönt tänkte jag. Blev uppringd av min chef som frågade om jag hade möjlighet att jobba. Självklart! Läsningen hinner jag med när jag kommer hem.
När jag inte studerar jobbar jag på Ludvika lasaretts akutmottagning och på vårdcentralen. Försöker gå ut lite extra under terminerna, för som student så behöver plånboken alltid fyllas på en aning.
Slutade tre efter en dag då lunchen slängdes ner i två tuggor mellan ett antal halsar och stukade fötter och eftermiddagsfikat svaldes till en föreläsning om nya omläggningsmaterial för bensår.

Nu börjas det med alla dessa infektioner så fort skolorna börjar och semestrarna tar slut och människor trängs ihop på begränsade utrymmen är det färdigt. Här om morgonen väcktes jag först av sambon som mummlade något om svid i halsen, sen kom döttrarna en efter en med svårt att svälja och ömma mandlar. Som den omvårdnadsspecialist man är tittar man liute snabbt i halsen med en hand på pannan och konstaterar : Det går över bara du kommer i gång! Min äldsta dotter säger att om hon skulle ha brutit benen skulle hon få ta bussen till lasarettet. Riktigt så illa är det inte men visst heter det att skomakarens barn har de sämsta skorna. Nog ska de vara riktigt sjuka innan jag drar i väg med dem till en doktor.

Var lite uppe i varv när jag kom hem så jag bestämde mig för att ta en lång promenad, hade en och en halvtimme på mig för halv 6 hade äldsta barnet samling till match. Yngsta skulle också  med till stan då hennes träning började sju. Fick halvspringa de sista kilometrarna för att hinna hem för att hinna till stan i tid.
När dotter var avsläppt åkte jag hem till mamma och pappa och fick två Ipren och en stor kopp kaffe, tur att de vet vad en trött dotter behöver!

Matchen mellan dotterns ÖIS och St Tuna slutade 0-0. Tunas målvakt fick ett knä i huvudet under en närkamp deras ledare reagerade inte. Det slutade med att jag med hjälp av en annan ledare för ÖIS tog hand om henne. Visst det är inte lätt att veta vad man ska göra men lite vanlig TLC funkar bra i sådana lägen. Som tur var hade det gått bra, hon var yr och hade en bula i bakhuvudet men för övrigt ok.
Sista 20 minuterna satt axlarna strax under öronen och fötterna var som isbitar, sommaren är slut......

Hann  i alla fall hem lagomt för att se Elfsborg-Valencia nerkrupen i sängen med pyamas och fårskinnstofflorna på. Hemstudierna får jag ta i morgon....

Ha det !
Jessica