KT-Bollen

KT-bollen delas årligen ut till en spelare, ledare eller domare inom fotbollen i Karlskoga och Degerfors. Priset ska tillfalla den som svarat för en prestation av betydelse för sporten. I år är Milenko Vukcevic, Andreas Drugge från Degerfors IF nominerade tillsammans med Stefan Larsson Kalmar FF (tidigare i Degerfors IF), Ludvig Björkström Karlskoga SK och Maria Kroon Rävåsens IK.


Först blev jag chockad när jag läste det i Karlskoga Tidning (KT) och höll på att sätta frukosten i halsen. Sen blev jag upprörd för jag var helt övertygad om att jag blivit könskvoterad in i omröstningen. Men för några veckor sen kom jag på att det kanske var så att jag faktiskt gjorde en bra säsong och förtjänar en nominering. Det tog lite tid att komma fram till det och mycket peppning från lagkamraterna krävdes. Så nu känner jag mig faktiskt stolt och hoppas självklart på att vinna bollen. Men att tävla mot Mille och Drugge som var de största hjältarna när Degerfors klarade Superettan kontraktet, blir ingen lätt uppgift.


När jag var och hälsade på lite vänner i Göteborg, berättade jag stolt om nomineringen. Jag mer eller mindre tvingade dom att rösta på mig också. Lite senare på kvällen frågar den ena kompisen lite försynt: Är det verkligen något positivt att bli nominerad till "Kåt i Bollen". Ha ha ha, skrattar fortfarande när jag tänker på det. Stackarn, han hade inte velat fråga tidigare för ingen annan verkade tycka att det var något konstig. Antingen pratade jag väldigt otydlig eller också så hörde han väl dåligt, men säger man KT-bollen snabbt och många gånger så.....


Så var äntligen de första intervallerna för min del gjorda. De andra har kört några veckor redan men jag har dragits med en inflammation i hälsenan som har hindrat mig. Glädjande nog så kändes senan helt okej idag men det var betydligt värre med orken. Efter att inte ha sprungit på hela hösten så ska väl inte orken vara på topp, men jag tror nog jag hinner få igång flåset innan serien startar. Det som oroar mig nu är hur träningsvärken kommer vara i låren i morgon. Det har ju hänt mer än en gång att jag har varit tvungen att ta hissen ner från andra våningen och hållit i mig handfatet när jag ska sätta mig på toaletten. Nä, låren är inget bra ställe att ha träningsvärk på.


Imorgon blir det spännande och se om jag klarar en hel vecka utan sen ankomst till jobbet. Känner mig i form, så det ska nog inte bli några problem. Det skulle vara om hissen stannar med mig imorgon bitti förstås. Usch hemska tanke!


Ha det bra//


Bio eller OS-kval

Det var konstigt att jag inte fick en massa kommentarer på gårdagens blogg. Mitt val av kvällsaktivitet på min träningslediga dag var ju inte det smartaste med tanke på att det var OS-kval på tv. Bio och damfotboll är inte jämförbart. Det var rena turen att jag läste tv-tidningen och fick syn på matchen i tablån. Jag fattar bara inte hur det gick till när den informationen lämnade huvudet, för vi pratade om matchen senast igår morse på jobbet. Hm, det kan väl inte ha att göra med att jag börjar komma upp i en viss ålder.


Dessvärre missade jag de 27 första minuterna, för jag råkade somna på soffan. Jag går ju upp så tidigt på morgonen nu, så jag är lite trött när jag kommer hem. När jag sen nyvaken skulle försöka få igång digitalboxen med dvd fjärrkontrollen, gick det ytterligare minuter. Till slut fick jag igång grejerna och jag hade nog inte missat så mycket vad det verkade. Jag såg alla målen och hann bli upprörd på domaren, så tv kvällen blev lyckad ändå.


Jag ska erkänna att jag nog börjar komma upp i en viss ålder trots allt och har lite 30 års kris faktiskt. Jag är överlägset äldst i laget och på träningen i måndags var den näst äldsta hela tolv år yngre. Nu har lagkamraterna kommit på att det är roligt att påminna mig om min ålder också, eftersom jag inte tycker att det är alls skojigt. Följande hände förra veckan: Jag, lagledaren och en till med en medelålder på ganska exakt 31 år satt i bastun efter träningen. In kommer lilla Malin Högberg med årsmodell -92 och utbrister: Jasså är det här gammel tanterna sitter! Suck, dagens ungdom har ingen respekt.

Jag brukar dock få min hämnd i gymmet, där jag tar alla chanser jag får till att fråga om de har Kina pinnar i händerna eller om det är hantlar? Malin slapp undan hämnd den här gången endast för hon är uttagen till landslagsläger på Bosön och gör oss stolta. Alltid kul att se en som förvaltar sin talang. Jag har tyvärr sett för många som gjort precis tvärtom.


I morgon är det intervaller och styrka på schemat. Träningsvärken hinner precis gå över innan det är dags att skaffa sig ny. Det är sista träningen innan helgen och den är helt klart den värsta på hela veckan, men den absolut skönaste när den är över. 


Ha det bra//


Hög målsättning = Mycket träningsvärk

Jo då, visst håller sviten i sig, två dagar i rad nu har jag kommit i tid. De är fortfarande imponerade på jobbet. Tänkte jag skulle hålla i det här så pass länge att de blir förvånade när jag försover mig. Det kommer krävas några år men man måste sikta högt. Håll tummarna.


Däremot blev inte jag det minsta imponerad imorse när jag satte mig i postbilen för avfärd mot Åtorp. Rutan i bildörren ville bara åka upp en decimeter. Det var ju just typiskt. På novembers hittills kallaste dag ska fönster eländet strejka. Muttrade några ramsor om Tidningstjänst som lånar våra bilar om nätterna och som blir syndabockar för alla fel på bilarna. Men det var ju i alla fall bättre än den gången när jag inte hade någon ruta alls, tänkte jag och gick in och bytte från keps till mössa

Fyra timmar senare återvände jag genomfrusen och aningens irriterad. Jag spenderade hela eftermiddagen med att försöka tina upp kroppen. Blir jag inte förkyld nu, så klarar jag mig nog hela vintern.


Någon sa en gång att träningsvärk är kroppens sätt att förbereda sig för mer hårt arbete. Idag har jag undrat om det verkligen stämmer? Det enda mina armar har velat göra idag efter träningen igår var att hänga rakt ner intill kroppen. Vilken fruktansvärd träningsvärk jag har haft!!! Rena turen att målvaktstränaren är i Thailand och min målvaktskollega har en blindtarm som bråkar. Fick därför en lugn kväll som ensam målis på träningen. Det blev  mestadels tvålagsspel, vilket gynnade armarna. Bävar för morgondagen dock, då dag två brukar vara snäppet värre.


De tre senaste veckorna har nästan bara innehållit träning och träningsvärk, men vår målsättning är hög inför kommande säsong så det är nog bara att försöka vänja sig. Vi kör redan fyra pass i veckan för att vara så väl förberedda som möjligt till våren. Utan att skvallra för mycket om vår interna målsättning så kan jag säga att det helt klart är övre halvan i tabellen som siktet är inställt på.

Onsdagar är dock helt tränings lediga och därför heliga, så i morgon blir det nog Solstorm på bio och en stor popcorn.


Ha det bra//


Motivation - Ja tack

Idag började veckan så där bra som bara ett fåtal veckor på ett år gör. Jag steg nämligen upp 06:10 och hann för första gången sen jag började prenumerera på Karlskoga Kuriren i våras, läsa den innan jag var tvungen att åka till jobbet. Mycket nöjd över detta gled jag in på jobbet sju minuter innan jag egentligen börjar. Mina arbetskamrater tittade förvånat på mig, sen på klockan och sen på mig igen. Ja jag vet sa jag, jag är förvånad själv! Jag tillhör skamligt nog den lilla skaran ( undrar om en person kan kallas skara?) på jobbet som vanligtvis släntrar in prick klockan sju eller någon minut över och som några gånger varje år får väckningssamtalet:  Hej, vart är du? Ska inte du jobba idag?  Svaret på de frågorna brukar bli en massa vokaler i en salig blandning och avslutas med - Jag kommer!

Men nog om det nu, jag kom ju faktiskt i tid idag.

Jag tror min superba veckostart kan bero på att jag nu äntligen efter tre veckors funderande, gnällande och muttrande, äntligen börjar få motivationen tillbaka. Det känns skönt, eftersom fotboll är det roligaste jag vet och när inte det känns kul längre, vad gör jag då? Den frågan och andra har flugit runt i skallen på mig sen upptaktsträffen i oktober, men nu äntligen har skiten landat. Ett års flygförbud har utfärdats, så nu är det säsong 2008 som gäller. Tack och lov!

Med mycket mer motivation än vanligt åkte jag därför till träningen idag och gav mina lampsladdar till armar en riktig omgång. Fick dock ångra mig lite senare när det var dags att duscha och tvätta håret, armarna  ville nämligen inte högre upp än axlarna. Men om Muhammed inte kan komma till berget så får berget komma till Muhammed tänkte jag och löste det hela med en lite framåtböjd stil. Alla sätt är bra utom de dåliga.

Ren i håret sitter jag nu här och ser faktiskt fram emot morgondagens träning,

Men nu är det läggdax, så jag inte förstör min nya kommaitidtilljobbet image!

Ha det bra//

Presentation av Maria Kroon

image31

Jag föddes en dag i maj 1978 och växte upp på landet utanför Kristinehamn med Mamma, Pappa och syster.

Där nötte jag med fotbollen mot garageväggen från april till oktober, sen blev det bandy på dammen så fort isen la sig.


Först 1993 när jag gick i nian började jag spela fotboll i Bäckhammars SK. Började där först som utespelare men hamnade mellan stolparna av en slump under QBIK cup -94 (numer LBC Frakt Cup) och där har jag blivit kvar. Hösten 1997 ringde Gert Edbom från Rävåsens IK och ville att jag skulle komma till Karlskoga och lira. Funderade inte så värst länge innan jag skrev på och blev röd vit. Först pendlade jag några år, men tröttnade och tog mitt pick och pack och flyttade de fyra milen till Karlskoga.

Sökte diverse jobb och hamnade på posten i Degerfors. Där behöver man aldrig förklara offside regeln för folk. Fotboll är mer kultur än hobby där. Jag kör postbilen ca 10 mil om dagen runt den lilla bygden Åtorp. Vårt postkontor har ett guld ett silver och ett brons i Post-SM i Five a side och vi är mycket stolta. Vi har tänkt att ta en ny medalj i januari då Post-SM går av stapeln på Bosön.


I Rävåsen har jag spelat i tio år nu och fått vara med om både uppflyttningar och nedflyttningar. Kvalet 2002 är nog det jag kommer att minnas allra längst. Då kvalade vi oss upp till division ett men blev tyvärr bara kvar en säsong. Nu har vi varit nere i trean och vänt och ska till våren återigen spela division två.


De senaste två åren har jag aviserat att jag ska lägga skorna på hyllan men det går liksom inte. Jag kan helt enkelt inte sluta och i höstas lovade jag mitt i seriesegeryran att fortsätta även nästa år.

Det återstår att se om det var rätt beslut eller inte..


Forsta dagen i Barcelona

Nu ar vi antligen i Barcelona. Har precis upptackt att det inte finns alla bokstaver i alfabetet men det far ga anda. Vi ar ca 70 personer fran Orebro och vastmanland som ar har pa konferens och vi representerar alla utan 3 kommuner i bàda lánen. Vi startade resan tidigt i morse, ca 03.00 fran respektive distrikt.
Resan gick bra och vi kom till en riktig sommarvarme i ett soligt Barcelona.

Idag har jag provat nagot nytt. Att ha ett teoripass i tillslag utan mojlighet till praktik. Inte helt latt men det gick. Jag hade med mig ett antal videoklipp pa spelare som jag haft hos mig i ett tidigare skede. Detta gjorde att vi anda kunde titta pa det och aven diskurera runt. Anledningen till att jag hastigt fick hoppa in var pga. av att en forelasare blivit sjuk i sista stund.
Ibland onskar man att fa bli satt i en situation dar alla forutsattningar inte ar dom basta for att man ska kunna se om man klarar av det. Idag fick jag mojligheten att fa prova att gora nagot under press och sedan vara medveten om att forutsattningarna inte var de basta. Jag har gjort den sorten av forelasningar innan men da varit lugn och sansad eftersom jag alltid haft materialet med mig och varit noga med att det jag sager ocksa kan forstarkas i videosnuttarna pa spelarna. Idag hade jag inte dom forutsattningarna. Att da ga in och ha forelasningen och vara fullt medveten om detta gjorde ocksa att jag sjalv var skarpt och det som var mest kul/ intressant var att jag lag steget fore i tanken for att man var tvungen. Om det gick bra?? Det ar inte jag och bedomma..

Imorgon ar det forsatt konferens under dagen och kvallen avslutas med en match pa Camp Nou och vi kommer att forhoppningsvis se en Ronhaldinho in action i Barcelona. Det ar helt fantastisk att fa se honom live.

Istallet for en tankenot far ni lite tips om tillslag..
Manga spelare har behov av hjalp nar det galler deras tillslag. Stodjefoten ar en stor nyckel. Om stodjefoten( vanster fot) ar for langt fram blir bollen ofta kraftlos och om stodjefoten ar for nara bollen, sa kommer pendelbenet att traffa pa hogeryttersida av bollen och det kommer att vara en boll som kommer att dra mot vanster och inte rakt fram om tanken var det fran borjan. Lite tips som kan underlatta..

Vi hors igen och ma sa gott/ Eija 

Fotboll, fotboll & fotboll

Idag har det varit fotboll hela dagen och innehållet har verkligen svängt. Jag ska börja med att säga jättegrattis till herrlandslaget idag. Matchen avslutades alldeles nyss. Fantastiskt kul att Sverige gick vidare till EM i Österrike och Schweiz. Det känns som om Sverige har varit klara länge, fast bara nästan. Det var ju bara att hämta hem den där lilla ynka poängen som saknades.. och idag, sista matchen och det gäller en hel del. Härligt

Sedan har jag haft fullt upp med att planera innehållet i en konferens i Barcelona. Deltagarna är  härliga människor som tycker om spelet fotboll. Det kommer att vara massor av fotbollssnack under hela helgen. Det kommer att finnas personer i den här grupperingen som inte känner varandra sedan tidigare. Visst är det häftigt, att få byta erfarenheter med andra personer som brinner för fotbollen precis som du själv.
Det kan bli långa nätter när man ska prata spelsystem och löpvägar mm, men det är då man letar på  ljusstakar, tändstickor, stenar osv för att sätta upp dem som spelare på bordet. Bort med alla fina dukar och blommor för nu ska det snackas fotboll och inte nog med det. Startar två stycken så kommer det snart fler som vill vara med och både visa och ha både åsikter och instick i samtalet. Visst är det häftigt. Fotboll berör och en av mina uppgifter är att finna bra mötesplatser för likasinnade och i detta fall fotbollsfolket. Jag ser verkligen fram emot detta.

Det har varit mer fotboll idag. Ett antal spelarutbildare träffades idag med initiativ från Olle i Uppland. Bra Olle!! Vi lyssnade av varandra för att se hur de olika distrikten har jobbat med detta fram till idag. Alla distrikt som var på plats presenterade sitt arbete och hur tänket var inför 2008. Vi har olika förutsättningar i de olika distrikten men åter igen träffar jag människor som brinner för fotbollen. Vi skulle lätt ha kunnat vara där i flera dagar och utbytt erfarenheter och vänt ut och in på många saker för att hitta bra och nya lösningar för att svenska fotboll ska utvecklas ännu mer.

Jag avslutade kvällen med att boka möten för nya samtal om struktur och organisationsfrågor inom fotbollen för att sedan skynda mig hem för att se Sverige möta Lettland. Det gick ju bra! Grattis Sverige och alla fotbollsfantaster där ute.

Idag får ni ett tankekorn som avslutning

"Vad vi bäst behöver i livet
är någon som förmår oss
att göra vad vi kan"


Må så gott/ Eija


En tisdag med längtan

Vid den här tiden på året börjar jag längta till julen. Jag kan nog inte sätta fingret vad jag längtar till. Kanske är det just helheten med att sätta upp adventljusstaken i fönstren, barnens julpyssel som dom kommer hem med från skolan, luciatåg och alla tomtar som man själv plockar upp ur kartongerna. Hemmet får en härlig atmosfär. Sedan är det just ledigheten som är så skön. Vara hemma och mysa i soffan och titta på en massa bra filmer som dyker upp på tv kring jul.
Kommer verkligen ledigheten att se ut så. Hmmm tror inte det. Inte för att jag kommer att stöka med julmat och skrubba huset i en stor julstädning utan för all ungdomsfotboll som kommer att spelas i veckorna kring jul.
Inomhus cuper, futsal matcher och slutspel, DM och Örebrocupen inomhus. Kanske är det detta jag längtar till lika mycket som själva julen. Att få sitta på en träbänk från 09.00 på morgonen till sent på kvällen flera dagar i rad. Äta skräpmat för att man inte hinner hem, för man kan ju missa något.  Även att få träffa många människor som har samma intresse. Det är som en stor folkfest med mycket glädje men även en del tårar.
Se alla dessa ledare som uppmuntrar, stimulerar, visar tummen upp, klappar om spelarna. Det gör gott i magen. Någon har sagt till mig att det är som "bomull" i magen, mjukt och gott.
Ledare! Det finns fantastiskt många ledare runt om i hela Sverige. Mikael, en vän till mig frågade mig en gång om jag kunde beskriva ordet ledare kortfattat. Jag funderade en stund och sa att jag inte kunde det eftersom jag tyckte att det var så komplext. Han sa då att han hade hittat en bra sammanfattning i en kemibok i skola. Där stod det så här " En ledare är något som sprider ljus och värme"
Med dessa ord avslutar jag denna dag.

Dagens tänkvärda..

Skogen skulle vara tyst
om inga andra fåglar sjöng
än de som sjunger bäst.

Må så gott/ Eija

Barn vill träna men..

Sitter hemma och funderar på varför saker och ting ser ut som det gör och hur skulle man kunna förändra så att det inte ser ut som det gör. Jag har verkligen inget bra svar men en viktig fråga.
Det jag syftar på är träningstider i våra hallar inomhus på vintern för alla fotbollsspelande barn och ungdomar. Det finns dom som påstår att fotbollen endast är en sommarsport och ska spelas ute och att ex innebandyn(absolut inget ont mot innebandyn) är en vintersport och måste spelas inne men måste det ena förta det andra. Vintersporterna får jättegärna vara inne även på sommaren.Detta är ju inget nytt fenomen men jag skulle önskar att alla barn och ungdomar fick träna så mycket dom ville oavsett idrott. Nu går inte det ! -Det finns inte halltider så det räcker åt alla som vill idrotta inomhus på vintern. Så du ska vara nöjd om du får en tid i veckan i hallen vintertid. Det fick jag höra idag. Ska det vara så här?
Det som är komiskt eller tragiskt i det hela är att jag i nästa stund sitter och tittar på tv och konstaterar att man pratar om att barnen i Sverige börjar bli överviktiga och tränar alldeles för lite och det kommer att kosta staten mycket pengar i framtiden. Ja, du hör ju hur det låter. Nu måste jag byta ämne. Inte för att det inte finns mer att skriva om det utan för att det är ett gigantiskt problem som ännu inte är prioriterat i Sverige.

Ibland kan jag uppfatta mig själv som rätt tekniskt lagd men definitivt inte inom detta område. Jag har nog vetat om det förr men jag har egentligen aldrig satts på prov.Inte förrän nu, under veckan som gick. Jag var då i Skottland och besökte Ann-Helen Grahm och Anna Signeul som är Förbundskaptener för detta fantastiska land och deras damlandslag.
Jag fick möjligheten att ha både teori och praktikpass i samband med en av deras elittränarkonferenser. Då spelade jag in videosnuttar med tillslag på olika spelare under praktikpasset.
Dessa små videosnuttar ska sedan läggas in på datorn och brännas ner på en skiva. Visst låter det jätte lätt. Ja, men endast för den som kan det. Jag kunde det inte.
Först låter man det gå några dagar och man tror någonstans att det ska blir lättare om man tar i det senare. När man sedan tar tag i det och upptäcker att det inte fungerar, så konstaterar man att det bästa hade varit och ta det på en gång. Det är nu man får huvudbry många timmar på dygnet och det är nu man upptäcker att det finns ofantligt många sidor man aldrig har sett i en dator förut.  
Två dagar provade jag själv och lägga in videosnuttarna på olika ställen och fler tillfällen brände jag ner skivor men fick det inte och fungera. Sedan fick jag nog. Jag besökte en butik som säljer videokamror och tv apparater och där fick jag hjälp men jag kunde ju inte komma ihåg alla kanpptryckningar till jag kom hem.
Det är nu man snällt ber sin sambo om hjälp. Visst hade jag kunnat fråga honom tidigare i veckan men vi går lite "omlott". Han är tränare i hockyvärlden och har haft en del och stå i denna vecka. Nu fick jag i alla fall äntligen hjälp med att få videosnuttarna på plats.
Nu sitter det några "där ute" och tycker att det kan ju inte vara så svårt. Jojjomensan!! För när du får ner videosnutten på en spelare på en skiva. Då ska du kunna spela upp den, stanna mitt i en rörelse och kunna titta på det fram och tillbaka i slowmotion. Ja, då blev det lite svårare..

Nu börjar klockan bli mycket och det är dags för mig att blicka framåt mot morgondagen. Jag har två barn som ska till skolan imorgon bitti och det är skönt att ha saker och ting i ordning redan ikväll. Det kan ju vara rena rama kaoset i en barnfamilj på morgonen när alla ska iväg. Nu känns det i alla fall som ett strukturerat kaos när man förberett en hel del kvällen innan.

Något tänkvärt ... " Failure is just an opportunity to try again"

Må så gott/ Eija

Presentation av Eija Feodoroff

image30
Bor:
Fjugesta som ligger ca 3 mil utanför Örebro

Född: -66 i Inari i norra Finland

Familj: Sambo, Per Östergren( hockeyfantast) samt våra barn Amanda och Oscar

Bakgrund: Min moderklubb heter Rävåsens IK och ligger i Karlskoga. Flyttade till Örebro  och började spela i Karlslunds IF (som numer heter KIF Örebro) när jag var 19 år. Hann med två klubbar till Axbergs IF och  Vivalla/Lundby IF innan jag la skorna på hyllan och blev tränare.

KIF Örebro är föreningen jag har verkat i mest under mina år som tränare. Har varit med i Örebro läns fotbollförbund sedan -91 med många olika uppdrag som DFK, kursinstruktör, styrelsen osv.

På SvFF har jag haft möjligheten att jobba med Tipselit under några år, uppdrag med F-19 landslaget i olika sejourer och har nu fått en förfrågan från Lena Videkull att finnas med i organisationen med U 21/23, vilket jag tackade ja till.

Jobbar på SISU Idrottsutbildarna i Örebro med just fotboll.

Brinner för just nu: Tillslag - att få utveckla spelarnas förmåga att skjuta, slå långa bollar, hörnor osv. och känna att fot och knopp jobbar ihop, så att bollen kommer dit man tänkt sig.