VM höll hög klass

Nu är damernas femte fotbolls-VM över.

Tyskland försvarade sin titel och tittar man om 10 år på målskillnaden 22:0  med fem vunna matcher och en oavgjort kan man tro att det gick som på räls.

Det finns kanska några som tycker att Tyskland hade tur. Tur med lottningen, tur när Nordkorea höll på att kvittera och Angerer storräddade medan Renate Lingor bara minuten senare gjorde 2:0. Tur när Trine Rönning gjorde självmål bara några minuter före pausvilan i semifinalen. Tur att Danielas skott träffade bara stolpen.

Men Tyskland gjorde hela tiden det de kan. Slita för varandra i defensiven och spela upp bollen på ytterkanterna till Melanie Behringer eller Kerstin Garefrekes eller genom mitten med Birgit Prinz och Sandra Smisek, anfallsparet som även spelar ihop i Frankfurt. Finalens överlägset bästa på tysk sida var dock Nadine Angerer och mittbacken Annike Krahn.

Att Marta brände straffen ska man inte tänka så mycket på. Det finns så många stora fotbollsspelare som har bränt straffar i avgörande situationer, David Beckham, Roberto Baggio, Lothar Matthäus... Jag kände nästan att Angerer skulle rädda bollen, pressen på Marta, som trots allt är bara 21 år, måste varit otroligt stort. Kanske borde nån annan, Daniela eller Formiga, tagit straffen. Kanske...

Turneringens överraskningslag var för mig Australien som spelade in sig i världseliten och som kunde skaka Brasilien några minuter innan Cristiane återställde ordningen.

Turneringens besvikelse säkert USA som var storfavorit precis som Brasilien i förra årets herr-VM i Tyskland. Vist vann USA bronsmedaljen, men de övertygade inte. I semifinalen bytte tränaren ut förstemålvakten Hope Solo som kritiserade tränarens beslut vilket ledde till att hon inte ens fick ta emot bronset i Shanghai.

Turneringens vackraste mål, och det gjordes många vackra mål, gjorde Marta när hon pricksköt 4:0 mot USA på ett sätt som bara hon kan göra mål. En klassiker redan nu.

Sveriges insats då. Sorti ur gruppspelet och svenska journalister som Johan Esk och Jennifer Wegerup som är eniga om att Sveriges tid som topplag är förbi. Esk påstår till och med att vi får vänja oss att svenskorna åker hem när slutspelet börjar de närmaste åren.

Nej, det tror jag inte. Visst hade man hoppats på avancemang och kvartsfinal mot Tyskland, hur hade det gått?

Och det var inte bara en kvart mot Nigeria som hindrade Sverige att gå hela vägen till Shanghai. Passningsspelet och målchanserna måste man jobba på de närmaste åren och jag hoppas på en gemensam satsning på detta i landslaget och i allsvenskan.

Insatsen mot Nordkorea var det inget fel på. Lotta Schelin visade för första gången att hon även i tuffa och svåra lägen kan prestera, hennes 2-1 efter Victoria Svenssons drömpass är en av turneringens snyggaste mål. Hela laget var mycket bra mot Nordkorea och det är det man ska bygga vidare på. Inte förneka brister som finns, där man måste jobba på. Men precis som Marta sa efter finalen i dag: Hakan upp och vidare. Jag har ingen anledning att tro att OS i Peking spelas utan Sverige. Matcherna mot Danmark ska föras i den anda som Nordkorea-matchen spelades.

Mediernas bevakning var suveränt bra för damfotbollen. De svenska tidningarna skrev väldigt mycket så länge Sverige var med och först efter sortin tog Herrallsvenskan och Elitserien i hockey mer och mer över. TV4 ka få en eloge för sin intensiva bevakning. I Tyskland tittade så många på damfotboll att ZDF beslutade att visa även matchen om bronsmedaljen mellan Norge och USA live. Jag vet inte hur många som tittade på finalen i dag, men det har säkert varit flera miljoner.

Den 30 oktober röstar FIFA fram värdnationen för nästa VM 2011 - och en del talar för att det blir titelförsvararen Tyskland som får värdskapet. Innan dess spelas dock EM i Finland 2009.

Målvakterna kritiserades, bara Nadine Angerer gjorde inget fel alls, några gjorde riktiga tavlor som ledde till mål. Ska tjejer spela på mindre mål? Nadine Angerers storräddning när hon flög i högre krysset och tog Brasiliens frispark i dag visade att tjejer har inga problem att klara sig på 7,32 m. Men säkert lär målvaktstränarna jobba hård de närmaste fyra åren för att förbättra spelet och förhindra enkla fel.

Det och mycket annat kommer att bli ännu bätre. Jag hoppas dock att tjejerna också i fortsättningen vill göra mål, mål, mål. 13 matcher i förra årets herr-VM slutade 1:0. I dam-VM var det bara matchen mellan Norge och Kina som slutade 1:0. 

Det var en bra turnering med de tvä bästa lagen i final. Bra reklam för damfotbollen som fortsätter att växa. Och kanske stannar Marta i Umeå och fortsätter roa oss med sitt härliga spel. Om hon hade avgjort även VM-finalen, vem vet.

Det är mitt sista inlägg här.

Har varit en ära att få skriva här efter 15 kvinnor med hundratals landskamer från Lotta till Anette. Och hoppas vi syns och hörs här eller där och förhoppningsvis nästa söndag på Kanalplan när Hammarby möter QBIK i Damallsvenskan. Den är tillbaka på allvar och jag hoppas att många kommer till de sista fyra omgångarna.





Kommentarer
Postat av: Anette

Hej!
Kul att läsa din blogg Rainer. Härligt att det finns så många initierade där ute som kan beskriva saker på ett sakligt sätt. Bra sammanfattning av ett bra VM. Ok, mitt lag mitt land Sverige åkte ur i gruppspelet och det svider. Men som jag ser det är det bara att spotta i nävarna och komma igen. Ett stort grattis till Tyskland för en kanonbra turnering. De är definitivt värdiga vinnare.
Anette

2007-10-01 @ 10:09:26
Postat av: Smulan

Tycker att det är tråkigt att din blogg upphör! Nu läste jag visserligen någonstans här att du bevakar svensk damfotboll för womenssoccer.de och deras texter läser jag skapligt med hjälp av en stoooooooor tysk ordbok, men det är ändå inte samma sak! Ibland saknar man just vettiga kommentarer och analyser i den svenska mediebevakningen av damfotbollen...

2007-10-18 @ 16:25:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback